Список форумів Проблеми чорнобильців Пенсії та судові справи чорнобильців Пенсія чорнобильцям

Пенсія чорнобильцям

Пенсії за Законом № 796-XII Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
dog-fox Аватар користувача
SuperModerator

Yurias написав:
Та да,хто по факту вже отримував більше 23610.

Отримують лише ті, які вже отримували пенсії понад 23 610 грн. до останніх змін. Їм пенсії урізали і вони отримують урізані, але такі, що перевищують 23610 грн. А ось ті, які не отримували понад 23 610 грн. так і не отримують.
Особисто я і не сподіваюся, що ПФУ без рішення суду зніматиме обмеження, щоб потім застосувати постанову КМУ. Він навіть після рішення суду цього не робить, а подає апеляції і справа може дійти до касації, якщо накажуть.
Moderator

Yurias участник

Будуть платити,в процесі.

SuperModerator

Yurias написав:
Будуть платити,в процесі.

Чому тоді ПФУ не погоджується із рішеннями адміністративних судів першої інстанції подає апеляції?
Мені здається, що влада розуміє, що з приходом нового президента в штатах фінансова допомога на утримання держапарату і певною мірою соціальних виплат припиниться. На армію гроші ще даватимуть, а от на величезну кількість чиновників – ні. От і почали із пенсіонерів скорочувати витрати.
Moderator

Эфиоп Аватар користувача
активист

dog-fox написав:
Yurias написав:
Та да,хто по факту вже отримував більше 23610.

Отримують лише ті, які вже отримували пенсії понад 23 610 грн. до останніх змін. Їм пенсії урізали і вони отримують урізані, але такі, що перевищують 23610 грн. А ось ті, які не отримували понад 23 610 грн. так і не отримують.
Особисто я і не сподіваюся, що ПФУ без рішення суду зніматиме обмеження, щоб потім застосувати постанову КМУ. Він навіть після рішення суду цього не робить, а подає апеляції і справа може дійти до касації, якщо накажуть.

А чому ПРІОРІТЕТ в виконанні рішень суду загальної юрисдикції повинен бути вищим над виконанням рішень Конституційного Суду ? :mda:
Зачем смотреть вперёд, когда весь опыт сзади?...

mekena Аватар користувача
Site Admin

Коротко по судам.
УПфУ без рішення суду перераховувати більше 10 мінімалок не буде.
В кого більше 10 мінімалок (23610), виплачують з пониженням, вже знаєте.
Відсуджувати більше 23610 можна і надалі, але все, що буде більше цієї суми, буде знижено по постанові 1.

Зараз пішли перші позові щодо пониження пенсій. Будемо дивитись і чекати судову практику. Але тут без зразкової справи або рішення КСУ не обійдеться.
Такі справи…
Смерть рашистским оккупантам!

SuperModerator

Эфиоп написав:
А чому ПРІОРІТЕТ в виконанні рішень суду загальної юрисдикції повинен бути вищим над виконанням рішень Конституційного Суду ? :mda:

Справа не у пріоритеті, а логіці. ПФУ після рішення КСУ зобов'язаний був з 21.03.24 зняти обмеження на виплату пенсій чорнобильцям та виплачувати розрахований розмір пенсій. Він цього не зробив. Потім після ухвалення постанови КМУ √1 від 03.01.25р., застосувавши коефіцієнти продовжувати виплачувати пенсії. Чому ви вирішили, що ПФУ має зараз почати виплачувати підвищені пенсії? І не має значення, подавала людина позов до ПФУ чи ні. Я вважаю, що у людей, які подали позови шансів отримати свої збільшені пенсії, більше. А як насправді вчинить ПФУ, стане зрозуміло після надходження пенсій за лютий. Може, я й помиляюся.
Moderator

Site Admin

Помиляєтесь в тому, що УПФУ саме перерахує. Жодного разу після будь-яких рішень КСУ УПФУ не перераховувало пенсії чи соц.виплати. Ніколи. І не сподівайтеся.

SuperModerator

mekena написав:
Помиляєтесь в тому, що УПФУ саме перерахує. Жодного разу після будь-яких рішень КСУ УПФУ не перераховувало пенсії чи соц.виплати. Ніколи. І не сподівайтеся.

Якщо це пост стосується мене, то ви мене не так зрозуміли. Я якраз і поясню форумчанам, що не реально чекати від ПФУ виконання рішення КСУ. Тут ще, як то кажуть, доведеться побігати, щоб ПФ виконав рішення адміністративного суду.
Moderator

Site Admin

Так.
Мій УПФУ виконує рішення після апел.суду.
Як варіант, можна писати заяву в суд про судовий контроль. Це скоріше буде, ніж виконавча.

SuperModerator

mekena написав:
Так.
Як варіант, можна писати заяву в суд про судовий контроль. Це скоріше буде, ніж виконавча.

А це можна зробити через Е-суд?
Moderator

Эфиоп Аватар користувача
активист

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 3 січня 2025 р. № 1

Київ

Про визначення порядку виплати пенсій деяким категоріям осіб у 2025 році у період воєнного стану
Відповідно до статті 46 Закону України “Про Державний бюджет України на 2025 рік” Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Установити, що у період воєнного стану у 2025 році пенсії (пенсійні виплати), призначені (перераховані) відповідно до Законів України....хххххх......
розмір яких перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються із застосуванням коефіцієнтів до відповідних сум перевищення .......
--------

2. Ця постанова набирає чинності з дня опублікування та застосовується з 1 січня 2025 року.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1-2025-%D0%BF#Text

Читаю постанову.... Відкриваю свою сторінку на сайті ПФУ, дивлюся...
Якщо вірити своїм очам, то пенсія мені ВЖЕ нарахована згідно одним із законів, які перечислені в постанові... Розмір її дещо перевищує суму , яка вказана в постанові...
Чи стосується ця постанова особисто мене?

РС. Макена, після рішень КСУ ,зазвичай, потрібні ще підзаконні акти. Тому вони й не виконуються «на раз»... Нині підзаконний акт вже є, це постанова №1 КМУ...

Не претендую на істину... Просто так думають різні (хотів написати негри,але це не політкоректно),- тому ефіопи... :D
Зачем смотреть вперёд, когда весь опыт сзади?...

SuperModerator

Эфиоп написав:
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА

від 3 січня 2025 р. № 1

Київ

Про визначення порядку виплати пенсій деяким категоріям осіб у 2025 році у період воєнного стану
Відповідно до статті 46 Закону України “Про Державний бюджет України на 2025 рік” Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Установити, що у період воєнного стану у 2025 році пенсії (пенсійні виплати), призначені (перераховані) відповідно до Законів України....хххххх......
розмір яких перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються із застосуванням коефіцієнтів до відповідних сум перевищення .......
--------

2. Ця постанова набирає чинності з дня опублікування та застосовується з 1 січня 2025 року.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1-2025-%D0%BF#Text

Якщо вірити своїм очам, то пенсія мені ВЖЕ нарахована згідно одним із законів, які перечислені в постанові... Розмір її дещо перевищує суму , яка вказана в постанові...

Ви дарма намагаєтеся доводити щось форумчанам. Краще цей свій пост скопіювати та переслати через портал ПФ як питання до свого управління ПФУ. І вам дадуть відповідь. До речі, сьогодні вже 26 число, відомості щодо виплати пенсій наступного місяця закрили 24 числа, в особистому кабінеті на порталі ПФ змін немає.
:hi:
Moderator

Site Admin

dog-fox написав:
mekena написав:
Так.

А це можна зробити через Е-суд?

Через Е-суд можна подавати будь-яку заяву. Так. Там всі шаблони документів є.

Site Admin

РС. Макена, після рішень КСУ ,зазвичай, потрібні ще підзаконні акти. Тому вони й не виконуються «на раз»... Нині підзаконний акт вже є, це постанова №1 КМУ...

Не претендую на істину... Просто так думають різні (хотів написати негри,але це не політкоректно),- тому ефіопи... :D

Якщо перевищена 23610, то стосується суми перевищення.
Нічого не потрібно. Звідки Ви це взяли? В законі чи постанові, норма яких оскаржувалась в КСУ ставиться помітка, що визнана неконституційною.
Ні рішення КСУ, ні рішення ВСУ УПФУ ніколи в добровільному порядку не виконує. Лише за рішенням суду, де вони є відповідачем.

Yurias участник

Пенсійний давав відповідь що діють згідно чинного законодавства.Постанова 1 це зміни в методиці нарахування.В кого більше 23610 будуть перераховані по коефіцієнтах,незалежно чи був суд чи ні.В першу чергу зробили перерахунок хто фактично отримував більше 23610.В кабінеті зміни зазвичай в останню ніч перед 1 числом.

Арнольд участник

У Мінсоц зареєстрували новий закон, відповідно до якого пенсії по інвалідності для всіх громадян, незалежно від їхнього статусу, мають урівнятися. Пенсії для людей, які потребують підтримки через інвалідність, будуть розраховуватися за загальним правилом, без урахування спеціальних статусів осіб.
Про це повідомила Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович під час брифінгу, передає кореспондент УНН
Київ • УНН

27 січня 2025, 12:14

https://unn.ua/news/pensii-po-invalidno ... konoproekt

Yurias участник

Це проект закону про пенсійне страхування.Він є в наявності.Та сама постанова 1,тільки вже як закон.

Goldfish Аватар користувача
активист

Арнольд написав:
У Мінсоц зареєстрували новий закон, відповідно до якого пенсії по інвалідності для всіх громадян, незалежно від їхнього статусу, мають урівнятися. Пенсії для людей, які потребують підтримки через інвалідність, будуть розраховуватися за загальним правилом, без урахування спеціальних статусів осіб.
Про це повідомила Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович під час брифінгу, передає кореспондент УНН
Київ • УНН

27 січня 2025, 12:14

https://unn.ua/news/pensii-po-invalidno ... konoproekt

"Мудре" рішення... це потужно... прирівняти чорнобильців, військових, тих, хто став інвалідом в зв'язку з виконанням службових обов'язків до тих, хто втратив здоров'я, наприклад, через асоціальний спосіб життя. :mda:
"Никогда не бывает так плохо, чтобы не могло быть еще хуже"(Тувим)

Арнольд участник

Внесено зміни до порядку виплат пенсій, які не підпадають під зменшення через вирівнюючі коефіцієнти.
https://sud.ua/uk/news/ukraine/322370-k ... schitnikov

Кабінет Міністрів уточнив порядок виплат пенсій ветеранам війни та сім’ям загиблих Захисників.
Як пояснив депутат Олексій Гончаренко, внесено зміни до порядку виплат пенсій, які не підпадають під зменшення через вирівнюючі коефіцієнти.
Відтак, передбачено, що:
• Пенсійний фонд автоматично отримуватиме дані з Реєстру ветеранів війни через Мінветеранів.
• Протягом 14 робочих днів ПФУ має перерахувати пенсії відповідним категоріям осіб.
• Якщо після перевірки розмір пенсії збільшиться, доплату нарахують з 1 січня 2025 року.

Сьогодні, на засіданні Уряду в постанову №1 від 3.01.2025р. внесено зміни? :mda:

SuperModerator

Арнольд написав:
Сьогодні, на засіданні Уряду в постанову №1 від 3.01.2025р. внесено зміни? :mda:

Постанова КМУ від 04 лютого 2025 р. № 116 "Про внесення зміни до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 3 січня 2025 р. № 1"
Moderator

shurkop участник

Після того як я звернувся з заявою до окружного суду про встановлення суд.контролю ГУ ПФУ швидко подало відзив на мою заяву, в якому зазначило, що для виконання рішення суду по нарахуванні пенсії без обмеження 10 прожиткових мінімумів йому( ГУ ПФУ ) треба отримати дозвіл від ПФУ на "макетну обробку" електронної пенсійної справи позивача(індивідуальне опрацювання пенсійної справи відповідно до рішення суду).
Відпрацювання ЕПС(електронних пенсійних справ) здійснюється шляхом застосування програмного забезпечення - ІКІС ПФУ, яке розроблено Центром програмного забезпечення Мінсоцполітики України виключно відповідно до законодавства України з питань пенсійного забезпечення.
Як доказ ГУ ПФУ надало дві копії звернень до ПФУ від грудня 24 та січня 25, але ПФУ "морозиться" :bomb:

shurkop участник

Нарешті ГУ ПФУ спромоглось на нарахування пенсії з обмеженням на підставі постанови № 1 від 03.01.2025 та нарахувало заборгованість з 20.03.2024 по 28.02.2025, яку дай бог внуки отримають. :victory:

SuperModerator

shurkop написав:
Нарешті ГУ ПФУ спромоглось на нарахування пенсії з обмеженням на підставі постанови № 1 від 03.01.2025 та нарахувало заборгованість з 20.03.2024 по 28.02.2025, яку дай бог внуки отримають. :victory:

І як ви це побачили?
Moderator

shurkop участник

dog-fox написав:
shurkop написав:

І як ви це побачили?

Так вони мені надіслали повідомлення за підписом нач. ГУ ПФУ та й на сайті "Портал Пенсійного фонду" оприлюднили протокол нарахування/перерахунку пенсії. Десь на 9 тис. гривен підвищилась пенсія по постанові №1 із застосуванням коефіцієнтів.

SuperModerator

shurkop написав:
Так вони мені надіслали повідомлення за підписом нач. ГУ ПФУ та й на сайті "Портал Пенсійного фонду" оприлюднили протокол нарахування/перерахунку пенсії. Десь на 9 тис. гривен підвищилась пенсія по постанові №1 із застосуванням коефіцієнтів.

А апеляцію ПФУ подавала?
Moderator

Поперед.Далі

Повернутись до Пенсії та судові справи чорнобильців