Список форумів Проблеми чорнобильців Загальні питання чорнобильців Перекомісії МСЕК

Перекомісії МСЕК

Крім пенсійних
Radcha активист

Vitaly_UA написав:
Дивно, наче в одній країні живемо а погляди лікарів і висновки різні. Мені на МСЕК сказали що усі мої супутні захворювання без дозвязку не мають значення. Вони повинні бути зафіксовані у висновку ЦМЕК. Якщо там вони не вказані, значить вони не зараховуються і не впливають на відсоток.

Якщо ви проходили МСЕК то це було до 2025 р. Я був на комісії з оцінювання функціональності особи. В цьому місяці. Підхід інший..
Востаннє редагувалось Radcha в 22-08-2025, 15:20, всього редагувалось 1 раз.

dog-fox Аватар користувача
SuperModerator

Radcha написав:
Vitaly_UA написав:
Дивно, наче в одній країні живемо а погляди лікарів і висновки різні. Мені на МСЕК сказали що усі мої супутні захворювання без дозвязку не мають значення. Вони повинні бути зафіксовані у висновку ЦМЕК. Якщо там вони не вказані, значить вони не зараховуються і не впливають на відсоток.

Якщо ви проходили МСЕК то це було до 2025 р. Я був на комісії з оцінювання функціональності особи. В цьому місяці. Підхід інший. А як на це упсзн подивиться не знаю. В них нема лікаря.

На скільки я пам'ятаю, в УТСіЗН дивляться лише на цифри – номер групи інвалідності, відсоток втрати працездатності, які відображені у висновку МСЕК.
Moderator

Radcha активист

dog-fox написав:
На скільки я пам'ятаю, в УТСіЗН дивляться лише на цифри – номер групи інвалідності, відсоток втрати працездатності, які відображені у висновку МСЕК.

Знаю, так було раніше.
Востаннє редагувалось Radcha в 22-08-2025, 14:45, всього редагувалось 1 раз.

Vitaly_UA участник

А в нас свої закони https://suspilne.media/cherkasy/943455- ... cerkasini/
А ще ось https://provce.ck.ua/kerivnytstvo-cherk ... u-dovidku/

Що робить навіть не знаю.

Vitaly_UA участник

Олдыш написав:
Проблеми з рішенням обл.ради про ліквідацію мсек, яка для вас в цьому проблема? З статті випливає, що комісії працюють і виносять рішення. Ви маєте право подавати на комісію в любий час. Не влаштовує рішення мсек - подавати на комісію оцінювання. Порада- всі мрт оновити, узі, аналізи, виписки і консультативні висновки лікарів , по всіх діагнозах.
І ще- комісію проходять по місцю проживання, районні . Не розумію , при чому обл.мсек?

Тому що нас у місті всих чорнобильців "обслуговує" обласна МСЕК. Вона зараз на паузі до вирішення її долі. На попередній коміссії, коли давали 2 групу сказали що без привязки інших діагнозів, підвищення проценту втрати непрацездатності неможливе. Ще два місяці назад лежав у чорнобильському відділенні обл. лікарні, усе пройшов і підтвердив, але зараз все застопорилось тільки по причині як прив'язати інші діагнози.
У вас так як ви пишете, а у нас так як я вам розповідаю. Я ж це не зі стелі беру.
https://ibb.co/xTSKCtQ

Vitaly_UA участник

Radcha написав:
Я був на комісії з оцінювання функціональності особи. В цьому місяці. Підхід інший. А як на це упсзн подивиться не знаю. В них нема лікаря.
Після лікарні пройшов місяць а я так і не продвинувся ні на крок. Сімейний лікар нічого не знає і каже тепер у неї нема таких повноважень. Вмпмсала направлення до вузького спеціаліста, але до неї попаду тільки 27-го червня. І не факт що вона щось знає. Час йде а я топчусь на місці. У нас ніхто, нічого не знає що робити і як бути далі. МСЕК не працює.
Не посилайте мене сюди https://moz.gov.ua/uk/marshrut-paciyent ... ionuvannya це я все читав, але цього не хочуть читати місцеві лікарі і що робити я не знаю.
Розкажіть як це робилось у вас, куди можна звернутись за допомогою?

Vitaly_UA участник

Вчора отримав відмову в оцінюванні від адміністратора. До комісії діло не дойшло. Причина відмови - отримання групи у 2023 році, погіршення стану до уваги не береться як і додаткові супутні захворювання. Що робити далі не знаю. Оскаржувати нема чого, бо не було самої комісії. Оскарження дій адміністратора не передбачено постановою про ці комісії. Які пропозиції ?

Vitaly_UA участник

Може комусь буде цікаво, ось що стало відомо по підвищенню проценту непрцездатності або як це зараз називають переоціненню.
Консультувався з трьома лікарями - членами комісій, і ось що вони кажуть. Повністю змінені критерії оцінювання. Іде підсумок балів які вони віставляють і тоді визначається ступінь втрати непрцездатності. АЛЕ!
1. Згідно нових документів:
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/133 ... D0%BF#n918
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/10-2015-%D0%BF#Text
https://www.actum.com.ua/blog-3-1/perel ... validnosti
Ні основне, ні супутні захворювання тепер не входять в перелік, а головне що, 2 група інвалідності встановлюється особам з помірним стійким розладом функцій організму, зумовленим захворюванням, наслідками травм або вродженими вадами, що призводить до обмеження життєдіяльності.
Критеріями для встановлення II групи інвалідності є значні труднощі у здійсненні:
● самообслуговування (що може вимагати застосування спеціальних пристроїв або періодичної допомоги);
● незалежного пересування;
● засвоєння нових знань;
● виконання професійної діяльності;
● розуміння навколишнього середовища та взаємодії з іншими;
● здатності частково або повністю керувати власною поведінкою.
Отже, якщо я подам документи на переоцінку у зв'зку з погіршенням стану, а мої захворювання відсутні у переліку і я сам не лежачий, не пересуваюсь у візку та інше, то мені не доблвлять відсоток а наоборот знімуть і переведуть з 2-ї групи на 3-тю.
Сказали що зараз, чорнобильцям можна забути про переоцінку, краще тихенько сидіти з тим що отримав до війни, і не рипатись бо можна втратити те що було і отримати значно гірші умови чим вони були до цього.

Radcha активист

Vitaly_UA написав:
Може комусь буде цікаво...
Критеріями для встановлення II групи інвалідності є значні труднощі у здійсненні:
● самообслуговування (що може вимагати застосування спеціальних пристроїв або періодичної допомоги);
● незалежного пересування;
● засвоєння нових знань;
● виконання професійної діяльності;
● розуміння навколишнього середовища та взаємодії з іншими;
● здатності частково або повністю керувати власною поведінкою.
Отже, якщо я подам документи на переоцінку у зв'зку з погіршенням стану, а мої захворювання відсутні у переліку і я сам не лежачий, не пересуваюсь у візку та інше, то мені не доблвлять відсоток а наоборот знімуть і переведуть з 2-ї групи на 3-тю.
Сказали що зараз, чорнобильцям можна забути про переоцінку, краще тихенько сидіти з тим що отримав до війни, і не рипатись бо можна втратити те що було і отримати значно гірші умови чим вони були до цього.

В мене в рішенні так:

5.1.1. Здатність до самообслуговування |помірний ступінь обмеження
51° Здатність до пересування виражений ступінь обмеження
5.1.3 Здатність до оріентаці нормальна здатність
5.1.4. Златність ло спілиування нормальна здатність
5.1.5. здатність до контролю за своек нормальна здатність поведінкою:
5.1.6. Здатність до здобуття освіти: нормальна здатність
5.1.7. Здатність до трудової діяльності виражений ступінь обмеження

Була 3/60% , встановлено 2/80%
Початок- направлення від сімейного лікаря до спеціаліста обласного.рівня в звязку з погіршенням стану здоров'я ( письмове, від руки)
Консультативний висновок спеціаліста обл.рівня, де він ставить коди/діагнози - основа. І він тепер вже дає направлення до районного спеціаліста по місцю проживання, який дає направлення до всіх потрібних лікарів для збору консультативних висновків. Куратор комісії приймає документи і не більше , може затребувати якусь довідку , а змінити чи відмінити висновок спеціаліста про погіршенням стану здоров'я ну ніяк не може.
І ще- всі МРТ /УЗД і т.д потрібні свіжі
Так було в мене.

Vitaly_UA участник

Ну що до здатності це зрозуміло але мені відповіли згідно з посиланням на нормативні документи що якщо захворювання не входить до теперішнього переліку відповідно групи, до підстав у підвищенні нема. Є тільки підстави на пониження.
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/133 ... D0%BF#n918 дивитись Додаток до критеріїв встановлення інвалідності.
У мене наприклад зв'язок по енцефалопатії, додаткові захворювання по кардіології, неврології, гастроентерології і ендокренології. Усього 7 захворювань але ні одне зараз не входить в перелік. Наприклад раніше було що сукупність захворювань пов'язана з важкістю стану і відповідно втратою працездатності. Зараз цей пункт з постанови виключили і як мені сказали що по новому оцінюванню у мене можуть забрати 2-гу групу і перевести відповідно на 3-тю. Неофіційно, сказали що єдиний вихід отримати підвищення, це додати захворювання з переліку, а конкретно, без погіршення фізичного стану, це отримати діагноз психічне захворювання.
Отже питання? У вас одне з цих захворювань чи у вас там інший підхід до ситуації?

Перелік хвороб для встановлення 2 групи інвалідності у 2025 році

Новий перелік захворювань для 2 групи інвалідності без строку повторного оцінювання:

Відсутність однієї легені та значне порушення функції другої легені (хронічна легенева недостатність II ступеня).

Стійке опущення обох повік, що не піддається лікуванню, та серйозні незворотні проблеми із зором на обох або кращому оці (гострота зору з корекцією 0,05-0,08 або поле зору звужене до 20 градусів).

Повний параліч ноги, виражена слабкість у трьох або чотирьох кінцівках, або обох ногах/руках, якщо фізична реабілітація не допомагає.

Паркінсонізм, викликаний хворобою Паркінсона або іншими причинами, з яскраво вираженими порушеннями рухів, скутістю та рівноваги.

Великі дефекти черепа (60 кв. см і більше), не закриті власною кісткою.

Ампутація руки в плечовому суглобі або ноги в стегні.

Коротка кукса стегна, якщо протезування неможливе.

Ампутація обох гомілок.

Невдала кукса гомілки або обох стоп на рівні суглоба Шопара, якщо немає можливості для відновлення та протезування.

Знерухомленість або значне обмеження рухливості тазостегнового суглоба (порушення функції III ступеня) у поєднанні з нерухомістю або значним обмеженням колінного суглоба, ампутацією стопи на рівні суглоба Лісфранка або вище, якщо реабілітація не дає результатів.

Ампутація стегна або гомілки разом з іншою незворотною хворобою, що в сукупності призводить до значного обмеження життєдіяльності (II ступеня).

Деформація грудної клітки після видалення п'яти або більше ребер за наявності помірного порушення функції легень (легенева недостатність II ступеня).

Ампутація руки або ноги в поєднанні з глухотою на обидва вуха, сліпотою на одне око або помірними порушеннями мовлення.

Параліч або виражена слабкість однієї кінцівки разом з глухотою на обидва вуха, сліпотою на одне око, помірними порушеннями мовлення або помірними проблемами з функцією органів малого тазу.

Цукровий діабет 1 або 2 типу з ампутацією ноги на рівні верхньої третини гомілки або вище.

Наявність калового або сечового свища, штучного заднього проходу, якщо операція неможлива або не дала результату.

Ампутація стегна при помірному порушенні рухової або статичної функції іншої ноги (деформуючий артроз тазостегнового суглоба I-II ступенів, неправильно зрослий перелом стегна зі зміщенням осі, вкорочення ноги на 2-3 см, фіброзний анкілоз колінного суглоба, помірна контрактура колінного або гомілковостопного суглоба, порушення функції суглоба II ступеня).

Стан після пересадки внутрішніх органів при позитивному післяопераційному періоді.

Стан після заміни двох суглобів (кульшових, колінних) у різних комбінаціях.

Психічне захворювання, що призвело до інвалідності тривалістю понад десять років.

Єдина функціонуюча нирка при значному порушенні її функції (хронічна ниркова недостатність III ступеня).

Олдыш участник

Vitaly_UA написав:
Ну що до здатності це зрозуміло але мені відповіли згідно з посиланням на нормативні документи що якщо захворювання не входить до теперішнього переліку відповідно групи, до підстав у підвищенні нема. Є тільки підстави на пониження.
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/133 ... D0%BF#n918 дивитись Додаток до критеріїв встановлення інвалідності.
У мене наприклад зв'язок по енцефалопатії, додаткові захворювання по кардіології, неврології, гастроентерології і ендокренології. Усього 7 захворювань але ні одне зараз не входить в перелік. Наприклад раніше було що сукупність захворювань пов'язана з важкістю стану і відповідно втратою працездатності. Зараз цей пункт з постанови виключили і як мені сказали що по новому оцінюванню у мене можуть забрати 2-гу групу і перевести відповідно на 3-тю. Неофіційно, сказали що єдиний вихід отримати підвищення, це додати захворювання з переліку, а конкретно, без погіршення фізичного стану, це отримати діагноз психічне захворювання.
Отже питання? У вас одне з цих захворювань чи у вас там інший підхід до ситуації?

Перелік хвороб для встановлення 2 групи інвалідності у 2025 році

Новий перелік захворювань для 2 групи інвалідності без строку повторного оцінювання:

Відсутність однієї легені та значне порушення функції другої легені (хронічна легенева недостатність II ступеня).

Стійке опущення обох повік, що не піддається лікуванню, та серйозні незворотні проблеми із зором на обох або кращому оці (гострота зору з корекцією 0,05-0,08 або поле зору звужене до 20 градусів).

Повний параліч ноги, виражена слабкість у трьох або чотирьох кінцівках, або обох ногах/руках, якщо фізична реабілітація не допомагає.

Паркінсонізм, викликаний хворобою Паркінсона або іншими причинами, з яскраво вираженими порушеннями рухів, скутістю та рівноваги.

Великі дефекти черепа (60 кв. см і більше), не закриті власною кісткою.

Ампутація руки в плечовому суглобі або ноги в стегні.

Коротка кукса стегна, якщо протезування неможливе.

Ампутація обох гомілок.

Невдала кукса гомілки або обох стоп на рівні суглоба Шопара, якщо немає можливості для відновлення та протезування.

Знерухомленість або значне обмеження рухливості тазостегнового суглоба (порушення функції III ступеня) у поєднанні з нерухомістю або значним обмеженням колінного суглоба, ампутацією стопи на рівні суглоба Лісфранка або вище, якщо реабілітація не дає результатів.

Ампутація стегна або гомілки разом з іншою незворотною хворобою, що в сукупності призводить до значного обмеження життєдіяльності (II ступеня).

Деформація грудної клітки після видалення п'яти або більше ребер за наявності помірного порушення функції легень (легенева недостатність II ступеня).

Ампутація руки або ноги в поєднанні з глухотою на обидва вуха, сліпотою на одне око або помірними порушеннями мовлення.

Параліч або виражена слабкість однієї кінцівки разом з глухотою на обидва вуха, сліпотою на одне око, помірними порушеннями мовлення або помірними проблемами з функцією органів малого тазу.

Цукровий діабет 1 або 2 типу з ампутацією ноги на рівні верхньої третини гомілки або вище.

Наявність калового або сечового свища, штучного заднього проходу, якщо операція неможлива або не дала результату.

Ампутація стегна при помірному порушенні рухової або статичної функції іншої ноги (деформуючий артроз тазостегнового суглоба I-II ступенів, неправильно зрослий перелом стегна зі зміщенням осі, вкорочення ноги на 2-3 см, фіброзний анкілоз колінного суглоба, помірна контрактура колінного або гомілковостопного суглоба, порушення функції суглоба II ступеня).

Стан після пересадки внутрішніх органів при позитивному післяопераційному періоді.

Стан після заміни двох суглобів (кульшових, колінних) у різних комбінаціях.

Психічне захворювання, що призвело до інвалідності тривалістю понад десять років.

Єдина функціонуюча нирка при значному порушенні її функції (хронічна ниркова недостатність III ступеня).

Я так розумію це перелік хвороб працездатних для встановлення безстрокової групи. Після 60 безстрокова , без реабілітаційних всяких вивертів.
В висновку-
Основний діагноз:
693.4-Енцефалопатія |неуточнена
+ десяток супутніх. Я не знаю, може щось міняли в травні, але в мене основний - енцефалопатія , зв'язок- НЦД ,з 1991 року.
Порахував- 16 супутніх , і це не задіював терапевта

Vitaly_UA участник

Тепер зрозуміло що підхід до оцінювання абсолютно відрізняється. У нас це суцільний гемморой і тільки усих чорнобильців тепер лякають перекомісією з пониженням статуту. Мені теж за 60 і на супутні захворювання взагалі не звертають увагу. Стан здоров'я значно погіршився але перспектив сказали ніяких. На нас тут просто положили. Хто вспів до змін щось зробити, тому повезло. У знайомого (як і мені 62) не п'є, не палить, діабет, значне погіршення а йому кажуть - самі себе обслуговуєте? Кінцівки на місці? То нема чого жалітися і нема підстав. А він після хіміотерапії, тиск скакає, гіпертонія 1 ст. От такі у нас тут справи...

Radcha активист

Vitaly_UA написав:
Тепер зрозуміло що підхід до оцінювання абсолютно відрізняється. У нас це суцільний гемморой і тільки усих чорнобильців тепер лякають перекомісією з пониженням статуту. Мені теж за 60 і на супутні захворювання взагалі не звертають увагу. Стан здоров'я значно погіршився але перспектив сказали ніяких. На нас тут просто положили. Хто вспів до змін щось зробити, тому повезло. У знайомого (як і мені 62) не п'є, не палить, діабет, значне погіршення а йому кажуть - самі себе обслуговуєте? Кінцівки на місці? То нема чого жалітися і нема підстав. А він після хіміотерапії, тиск скакає, гіпертонія 1 ст. От такі у нас тут справи...

В нас ніхто нікого не лякає, я пройшов оцінювання в травні 2025. Я так зрозумів- якщо є погіршення в розвитку хвороби і це видно по виписках (і візуально) і обстеженнях за останні хоча б років три, висновки спеціалістів , діагнози, підтверджені мрт, узд і т.д ,то зовсім ніяких проблем не повинно бути. Чому у вас так- не знаю. Не може провести оцінювання ваша комісія- напишіть заяву , щоб розглянули десь в іншому місці/регіоні.
І ще , оце "хто вспів до змін щось зробити".... В якому сенсі? Робота пацієнтів в чому? Два- три рази на рік проходити курс лікування. Якщо лікуючий два роки тому запитав, чи не думаю я перейти з 3 на 2 групу, бо по показам проходжу (до змін!) а я все чекав, поки перестануть по Сумах бити і закінчиться війна- то це точно не робота. А після змін, коли стало можливим не їхати в обл.центр , пройшов оцінювання. По мені то стало простіше і без зайвих нервів.
В Черкасах створені комісії по районних лікарнях? Навіщо вам обласна? Пройдіться в іншому районі міста

Radcha активист

unsure

Vitaly_UA участник

В Черкасах створені комісії по районних лікарнях? Навіщо вам обласна? Пройдіться в іншому районі міста
В нас не так.
Нормативно-правова база КНП "Черкаська оласна лікарня Черкаської обласної ради"

Н А К А З від 02.05.2025 р. № 132 "Про затвердження Переліку лікарів, які мають право проводити оцінювання повсякденного функціонування особи у складі експертних команд з оцінювання повсякденного функціонування особи"
В лікарні створено п'ять команд:
1. Кардіо-неврологічна
2. Травматологічна
3. Офтальмологічна
4. Загальна
5. Хірургічна

Відповідно цьому наказу, розподілені місця де це оцінювання проходить. Перший пункт в кардіоцентрі, 2 і 3 в 3-й міській лікарні швидкої допомоги. 4 і 5 в обласній лікарні. Мене спочатку направили по основному діагнозу в кардіоцентр. Там документи завернули і сказали проходити при обласній лікарні, як чорнобильцю який там кожен рік проходив обстеження. По 2-3 рази на рік, це ви загнули, у нас тут черга така що хоч би раз на рік втопитися. Усе за свої кошти але при відділенні, бо МРТ або КТ з комерційних закладів не зараховуються. Відділення на 40 ліжок, половина жінки та діти, частина військові. Реальні чорнобильці усього дві палати по 6 ліжок, тобто 12 чоловік. Є ще 2 VIP палати для обраних чи керівництва. Їх я не рахую.
https://obllik.ck.ua/viddilennya-radiac ... naselennya
Валюн Таміла Григорівна одна із лікарів і є головою терапевтичної комісії. Це вона зараз має владу і футболить простих смертних ліквідаторів. До речі їздить на Тойоті RAV4 2024 р/в. Кажуть поки вона у комісії, щастя нам не світить. :unknown: Потребує особливого підходу з усіма наслідками, що випливають. Мій постійний лікар Омельянова Людмила Іванівна, добра відповідальна людина, але нажаль нічого не вирішує...

Radcha активист

2/3 рази на рік не в радіологічного диспансері, а в любому мед.закладі , денному стаціонару . Всі дають виписки. В диспансері раз на рік і то не завжди, тим більше зараз

Vitaly_UA участник

Вже не актуально бо: {Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 441 від 14.06.2012}
Хоча й Закони зворотньої сили не мають, у нас воно зовсім навпаки. Наскільки мені відомо, то на сьогодняшній день, у нас в області не буде й десятка чоловік які спромоглись підвищити собі відсоток чи групу. Один сказав що вирішив питання переходу на 1 групу за 10 днів у стаціонарі і 1к американських президентів. Багатьох наших просто футболять.

Олдыш участник

Vitaly_UA написав:
Вже не актуально бо: {Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 441 від 14.06.2012}
Хоча й Закони зворотньої сили не мають, у нас воно зовсім навпаки. Наскільки мені відомо, то на сьогодняшній день, у нас в області не буде й десятка чоловік які спромоглись підвищити собі відсоток чи групу. Один сказав що вирішив питання переходу на 1 групу за 10 днів у стаціонарі і 1к американських президентів. Багатьох наших просто футболять.

На 1 групу???? За $1000 ? І ходить вихваляється? Не вірив і не віру таким. Значить є покази,а давав- взяли. Знав і я такого, довго не протягнув. Я думаю так- якщо лікар в диспансері після всіх обстеженнь неодноразово каже, що можна переходити на 2 групу то не розумію навіщо йти і питати щось в комісії? Їм готовий пакет документів на флешці і то передає вузький спеціаліст. Все. З комісії дзвонять і кажуть на коли прийти. В мене таке відчуття , що люди самі собі створюють більше проблем своєю активністю

Vitaly_UA участник

У кожній області по різному. Була б можливість записати скритою камерою, я б вам показав як це вигляда у нас. А так пишу тільки на диктофон, щоб потім можна було пред'явити як доказ. Наступної весни буду пробувати знову але попередньо напишу листа з фактами і запитом до у МОЗ, чи відповідають дійсності слова голови комісії. Може тоді щось і вийде.

Олдыш участник

На зборах організації виникло питання - який рівень комісії по закону повинен бути - обласний чи можна і ЦРЛ при встановленні групи інвалідності в ліквідаторів ЧАЕС?

Поперед.

Повернутись до Загальні питання чорнобильців