Список форумів ‹ Проблеми чорнобильців ‹ Пенсії та судові справи чорнобильців ‹ Позовна заява про зняття обмеження пенсії.

Позовна заява про зняття обмеження пенсії.

Пенсії за Законом № 796-XII Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
dog-fox Аватар користувача
SuperModerator

Ну що, хтось вже подав заяву до суду на ПФ за обмеження пенсії?
Мені тут дали зразок такої заяви. Можу надати, кому треба, закину на е.пошту.(файл у форматі - .doc)
Moderator

Yurias участник

Якщо можно, на yurias365@gmail.com

SuperModerator

Так, вишлю, тільки треба цей позов трохи почистити, там багато особистих даних того хто мені його дав.
Moderator

Yurias участник

Дякую.Все зроблю.Практика в цих справах є.Судився з транспортною інспекцією ,сам писав позов,виграв суд.А в цьому питанні є намітки,з вашою заявою скомплектую і якийсь результат отримаю.Вишлю вам.

Vitaly_UA участник

Будь ласка на всяк випадок і мені lvitaly@ukr.net
Максималки поки нема але у процесі.

Borzow Аватар користувача
эксперт

dog-fox написав:
Мені тут дали зразок такої заяви. Можу надати, кому треба, закину на Е-пошту.(файл у форматі - .doc)

А какие проблемы выложить здесь для всех желающих?
Yurias написав:
Дякую.Все зроблю.Практика в цих справах є.Судився з транспортною інспекцією ,сам писав позов,виграв суд.А в цьому питанні є намітки,з вашою заявою скомплектую і якийсь результат отримаю.Вишлю вам.

Тоже делитесь инфой здесь.Я думаю админ против не будет.
Теория - это когда все всё знают, но ничего не работает.
Практика - это когда всё работает, но никто не знает почему.
Мы совмещаем теорию и практику - У НАС НИХРЕНА НИЧЕГО НЕ РАБОТАЕТ И МЫ НЕ ЗНАЕМ ПОЧЕМУ!!!

mekena Аватар користувача
Site Admin

Borzow написав:
Тоже делитесь инфой здесь.Я думаю админ против не будет.

Любой каприз :bye:
Смерть рашистским оккупантам!

SuperModerator

Borzow написав:
dog-fox написав:
Мені тут дали зразок такої заяви. Можу надати, кому треба, закину на Е-пошту.(файл у форматі - .doc)

Проблем нет никаких. Просто мне человек дал свой иск(файл), в ".doc" формате, т.е. готовый к распечатке, а я общаюсь на форуме с телефона. Вот доберусь до компа и всё выложу. Кто просил на эл.почту скину на почту.
Moderator

SuperModerator

Borzow написав:

ПОЗОВНА ЗАЯВА

«Про визнання дій посадових осіб Головного управління Пенсійного фонду України
- незаконними та зобов'язання вчинити певні дії».

Я, ----------------------------------, є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
категорії 1, інвалід 2 групи (захворювання пов'язане з виконанням обов'язків військової служби по
ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС). Інвалідність встановлена -------------. З-----------
---------. користуюся правами і пільгами, визначеними Законом України «Про статус і соціальний
захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської Катастрофи» від 28.02.1991г. №796-
XII (зі змінами та доповненнями), (далі - Закон №796), встановленими для 1 категорії, а також з
11.08.2008г. встановленими Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального
захисту» №2939-IV від 05.10.2005г., інвалідам війни 2 групи.
З 00.00.1986 р по 00.00.1987 р я брав участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській
АЕС під час проходження дійсної військової служби в Збройних Силах СРСР будучи старшим
офіцером у званні «майора».
В даний час я, як пенсіонер - інвалід 2-ї групи, перебуваю на пенсійному обліку в Головному
управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області і отримую державну пенсію відповідно
до ст. 54 Закону №796 з мого заробітку. З протоколу про перерахунок пенсії в моєму
персональному кабінеті ПФУ я побачив, що моя пенсія з 01.03.2024 року складає: 00000,00 грн.
(основний розмір пенсії – 00000,00 грн.; підвищення інвалідам війни 2-їгрупи – 000,00грн.;
додаткова пенсія інвалідам 2-ї групи з числа ЛПА на ЧАЕС – 000,00 грн.; цільова допомога
інвалідам війни – 00 грн.; пенсія за особливі заслуги перед Україною – 000,00 грн.). Але мені
фактично виплачується пенсія у розмірі 23610,00 грн. Як мені пояснили на особистому прийомі,
виплата в означеній сумі проводиться відповідно до ст. 67 Закону №796, яка встановлює, що
максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової
грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до
пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які
мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових
мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. 
  Я дізнався, що, Конституційний суд України своїм Рішенням від 20.03.2024 року №2-
р(ІІ)/2024 визнав неконституційним припис статті 2 Закону України "Про заходи щодо
законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" від 8 липня 2011 року № 3668-VI зі
змінами, що поширює свою дію на Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які
постраждали внаслдок Чорнобильської катастрофи" від 28 лютого 1991 року № 796-ХІІ зі змінами.
Припис першого речення частини третьої статті 67 Закону України "Про статус і соціальний
захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28 лютого 1991 року
№ 796-ХІІ зі змінами, визнані неконституційними, утрачають чинність із дня ухвалення
Конституційним Судом України цього Рішення.
Враховуючи вище приведене, 05 квітня 2024 року я звернувся через свій персональний кабінет
на сайті Пенсійного Фонду України зі зверненням до відповідача з проханням виплачувати мені
призначену пенсію в сумі 00000,00 у повному розмірі з 20.03.2024 року. 02.05.2024 р. я отримав
відповідь (додається), в якій мені було фактично відмовлено у виплаті моєї пенсії у повному
розмірі. При цьому причиною відмови вказано те, що для цього немає законих підстав.
Звертаю Вашу увагу, що Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним
та таким, що не може бути оскаржене.
На сайті Верховної Ради України вже внесені відповідні зміни в текст Закону №796 і
положення ст.67 про те, що моя пенсія не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, вже
виключене зі статті Закону.

Нагадую Вам, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права; Конституція України
має найвищу юридичну силу; закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі
Конституції України і повинні відповідати їй; норми Конституції є нормами прямої дії; органи
державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на
підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. (ст.19 Конституції України).
Відповідно до ст.5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленим цим
кодексом, звертатися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішеннями, діями або
бездіяльністю суб'єкта Власний повноважень порушені її права, свобода або законне інтереси, і
просити про їх захист шляхом визнання бедеятельності суб'єкта Власний повноважень
протівопранимі і зобов'язати вчинити певні дії.
Органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах
повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ч.2 ст.19
Конституції України). Виходячи з цього прошу суд оцінити за критеріями вказаними в ч.2 ст.2
КАС України, бездіяльність Відповідача за моєю заявою про виплату мені моєї пенсії у повному
обсязі.
         Я не подавав іншого позову до зазначеного в цьому позові відповідача, з цим самим
предметом позову і по цих самих підставах.
          На підставі викладеного вище, та керуючись Конституцією України, ст.48,70,71 Закону
№796-XII (зі змінами та доповненнями), та ст.ст. 2,6-12, 15, 18, 19, 88,99 КАС України
П Р О Ш У:
1. Звільнити мене, ---------------.--., від сплати судового збору, як учасника ліквідації наслідків
Чорнобильської катастрофи 1 категорії (п.10 ст.5 Закону України «Про судовий збір»).
2. Визнати дії посадових осіб Головного управління Пенсійного фонду України у Донецькій
області в частині відмови мені у виплатіі моєї пенсії у повному розмірі, з повною індексацією від
01.03.24р. з 20 березня 2024 року - незаконними.
3. Зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області провести з
20.03.2024 року (з дня винесення Конституційним судом України Рішення від 20.03.2024 року №2-р(ІІ)/2024) перерахунок і виплатить мені - Хххххххх Ххххх Хххххххххх пенсію у повному
розмірі з повною індексацією, проведеною 01.03.2024р., з урахуванням раніше виплачених сум
пенсії.
4. Розглянути позов без моєї участі у процедурі спрощеного позовного провадження
Перелік документів доданих до позовної заяви:
1. Квітанції, які підтверджують відправку копії позову відповідачу.
2. Копія сторінок паспорта та ідентифікаційного коду.
3. Копія Довідки від 02.04.2024р. № 3251-5003207917 про взяття на облік внутрішньо переміщеної
особи .
4. Копія посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії.
5. Копія посвідчення інваліда війни 2-ї групи.
6. Копія заяви ----------------. в Головне управління Пенсійного фонду України у Донецькій області.
7. Копія відповіді з Головного управління Пенсійного фонду України у Донецькій області.
00 травня 2024 р С.К. Хххххххххххх
Moderator

Site Admin

dog-fox написав:
Borzow написав:

ПОЗОВНА ЗАЯВА

« Про визнання протиправними дій та зобов’язання вчинити певні дії,».

Я, ----------------------------------, є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
категорії 1, інвалід 2 групи.

З 00.00.1986 р по 00.00.1987 р я брав участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській
АЕС під час проходження дійсної військової служби в Збройних Силах.
В даний час я перебуваю на пенсійному обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області і отримую пенсію відповідно до ст. 54 Закону №796 з мого заробітку.
З протоколу про перерахунок пенсії в моєму персональному кабінеті ПФУ я дізнався, що моя пенсія з 01.03.2024 року складає: 00000,00 грн.
(основний розмір пенсії – 00000,00 грн.; підвищення інвалідам війни 2-їгрупи – 000,00грн.;
додаткова пенсія інвалідам 2-ї групи з числа ЛПА на ЧАЕС – 000,00 грн.;
цільова допомога
інвалідам війни – 00 грн.;
пенсія за особливі заслуги перед Україною – 000,00 грн.).
Але мені фактично виплачується пенсія у розмірі 23610,00 грн. У відповіді відповідача на моє звернення сказано, що виплата в означеній сумі проводиться відповідно до ст. 67 Закону №796, яка встановлює, що максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. 
  Конституційний суд України своїм Рішенням від 20.03.2024 року №2-р(ІІ)/2024 визнав неконституційним припис статті 2 Закону України Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи від 8 липня 2011 року № 3668-VI зі змінами, що поширює свою дію на Закон України Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслдок Чорнобильської катастрофи" від 28 лютого 1991 року № 796-ХІІ.

Припис першого речення частини третьої статті 67 Закону України № 796-ХІІ, визнані неконституційними, утрачають чинність із дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення.

Враховуючи вищенаведене, 05 квітня 2024 року я звернувся через свій персональний кабінет на порталі Пенсійного Фонду України зі зверненням до відповідача з проханням виплачувати мені
призначену пенсію в сумі 00000,00 у повному розмірі з 20.03.2024 року. 02.05.2024 р. я отримав відповідь (додається), в якій мені було фактично відмовлено у виплаті моєї пенсії у повному розмірі. При цьому причиною відмови вказано те, що для цього немає законих підстав.
Рішення Конституційного Суду України є обовʼязковим, остаточним та таким, що не можебути оскаржене.

В Україні визнається і діє принцип верховенства права; Конституція України має найвищу юридичну силу; закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй; норми Конституції є нормами прямої дії; органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. (ст. 19 Конституції України).
Відповідно до ст.5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленим цим кодексом, звертатися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішеннями, діями або бездіяльністю субʼєкта владних повноважень порушені її права, свобода або законне інтереси, і просити про їх захист шляхом визнання бедеятельності суб;єкта Власний повноважень протіправними і зобовʼязати вчинити певні дії.

Органи державної влади, їх посадові особи зобовʼязані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ч.2 ст.19 Конституції України).

Згідно із законом «Про судовий збір», я звільнений від сплати судового збору, як ____________.

Я не подавав іншого позову до зазначеного в цьому позові відповідача, з цим самим
предметом позову і по цих самих підставах.

На підставі викладеного, та керуючись Конституцією України, ст.48,70,71 Закону
№796-XII (зі змінами та доповненнями), та ст.ст. 2,6-12, 15, 18, 19, 88,99 КАС України

П Р О Ш У:

1. Визнати дії посадових осіб Головного управління Пенсійного фонду України у Донецькій щодо відмови мені у виплаті моєї пенсії у повному розмірі з індексацією від 01.03.24р. з 20 березня 2024 року - неправомірними.

2. Зобовʼязати Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області провести з 20.03.2024 року мені, Хххххххххххх Хххххх Ххххххххххх, перерахунок і виплату пенсії з індексацією за 2024 рік без обмеження максимальним розміром, з урахуванням раніше виплачених сум.

Додаток:
1. Квітанції, які підтверджують відправку копії позову відповідачу.
2. Копія сторінок паспорта та ідентифікаційного коду.
3. Копія Довідки від 02.04.2024р. № 3251-5003207917 про взяття на облік внутрішньо переміщеної
особи .
4. Копія посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії.
5. Копія посвідчення інваліда війни 2-ї групи.
6. Копія заяви ----------------. в Головне управління Пенсійного фонду України у Донецькій області.
7. Копія відповіді з Головного управління Пенсійного фонду України у Донецькій області.
00 травня 2024 р С.К. Хххххххххххх

Підредагував деякі моменти, які ріжуть слух і зайві по змісту на основі судової практики і правилам написання позовів.
У суду не просять звільнити від сплати судового збору, якщо за законом ви вже звільнені.
І деякі інші абсурдні для позову моменти прибрав.
Не копіюйте все до останнього речення, зважайте на свої дії з УПФУ.
Наприклад, візити до УПФУ в усній формі не є доказами у суді, тільки письмові відповіді відповідача.
В позовах суду нічого не нагадують, ви не екзаменатор і не викладач у вузі. Просто констатація правових норм.

Yurias участник

Подав позов до суду.Чекаю відкриття справи через "Дія".Заяву писав на основі попередньої судової справи,коли перевели на заробітну плату.Тоді відмовили.Вашу заяву використав як ознайомчу.Якщо потрібно,можу переслати.

List посетитель

Теж подав позов до суду через електронний суд. Чекаю на відкриття провадження.

Site Admin

5-6 днів і мають відкрити, якщо це не Київський ОАС.

SuperModerator

Питання - позов подається до головного управління ПФ в області або районного відділення, в якому знаходиться твоя пенс. справа?
При подачі скарги, через портал ПФУ в меню, що випадає, є тільки головні управління.
Moderator

List посетитель

dog-fox написав:
Питання - позов подається до головного управління ПФ в області або районного відділення, в якому знаходиться твоя пенс. справа?
При подачі скарги, через портал ПФУ в меню, що випадає, є тільки головні управління.

Позов подається до ГУ ПФУ в області. А відповідь на свою заяву до ПФУ ви від кого отримали? Ви ж будете оскаржувати це рішення.

SuperModerator

Відповіді ще немає, але я потихеньку готую позов. Відповідь, швидше за все, прийде від районного віділеня управління ПФ, де зберігається моя пенсійна справа. Минулого разу область передавала мою скаргу на розгляд до районного відділення.
Є ще питання: як копія позову потрапить до ПФ, якщо я його подаю через "електронний суд"?
Moderator

List посетитель

dog-fox написав:
Відповіді ще немає, але я потихеньку готую позов. Відповідь, швидше за все, прийде від районного віділеня управління ПФ, де зберігається моя пенсійна справа. Минулого разу область передавала мою скаргу на розгляд до районного відділення.
Є ще питання: як копія позову потрапить до ПФ, якщо я його подаю через "електронний суд"?

Там на одній із сторінок буде питання "відправити сторонам?", натискаєте "відправити". А вже в ухвалі суддя вказує, що "копія позовної заяви та додані до неї документи можуть бути отримані відповідачем лише безпосередньо в суді".

SuperModerator

List написав:
... що "копія позовної заяви та додані до неї документи можуть бути отримані відповідачем лише безпосередньо в суді".

Тобто, для того, щоб дати заперечення на позов, юристи ПФ повинні отримати копію позову в суді?
Moderator

List посетитель

dog-fox написав:
List написав:
... що "копія позовної заяви та додані до неї документи можуть бути отримані відповідачем лише безпосередньо в суді".

Тобто, для того, щоб дати заперечення на позов, юристи ПФ повинні отримати копію позову в суді?

Ні. Вони його разом з копіями документів отримають через електронний суд. А за бажанням можуть отримати на паперових носіях в суді.

SuperModerator

Кому потрібна мотиваційна частина позову, можете все взяти з цього відео:
https://www.youtube.com/live/211Bt1L8J6 ... lcLXyOIaYx
Moderator

SuperModerator

dog-fox написав:
Кому потрібна мотиваційна частина позову, можете все взяти з цього відео:
https://www.youtube.com/live/211Bt1L8J6 ... lcLXyOIaYx

І ще інформація на цю тему:
На сьогодні, Конституційним Судом виявлено десятки порушень соціальних, майнових, трудових прав та свобод людини і громадянина.

Зокрема, за поданням Верховного Суду, Конституційний Суд України вирішив“…, що скасування чи зміна законом про Державний бюджет України обсягу прав і гарантій та законодавчого регулювання, передбачених у спеціальних законах, суперечить статті 6, частині другій статті 19, статті 130 Конституції України,”… "оскільки предмет закону про Державний бюджет України чітко визначений у Конституції України, то цей закон не може скасовувати чи змінювати обсяг прав і обов’язків, пільг, компенсацій і гарантій, передбачених іншими законами України”. Але Законом про Державний бюджет України на 2025 рік проігноровані конституційні вимоги, щодо пенсійних виплат за вислугу років народним депутатам України, дипломатам, військовослужбовцям, поліцейським, прокурорам, працівникам фіскальних служб та іншим службовцям.

Зрозуміло, що законотворці не несуть за це юридичної відповідальності, але службові особи, які застосовують очевидно неконституційні норми права можуть бути покарані.

Таке “законотворення” створило в суспільстві конфліктні ситуації, що шкодять авторитету влади, чим безумовно користуються наші вороги.

Захищаючи, задекларовані Конституцією права, національні суди та Європейський суд з прав людини прийняли чисельні рішення, про відновлення порушених прав та стягнули з державного бюджету величезні кошти. Лише борги Держави перед своїми громадянами за такими рішеннями, сягають майже десяти мільярдів гривень.

Відверто - неконституційна стаття 46 Закону про Державний бюджет на 2025 рік знаходиться за червоною межею законності, а її застосування – зумовило виконавчу владу до прийняття явно протиправної Постанови №1 від 03 січня 2025 року. У цьому можна вбачати ознаки злочину.

Конституція України гарантує, що:
ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази;
права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави;
Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй;
норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується;
власність зобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству;
Держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом;
органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України;
при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.
Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом;
не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками;
за віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.
Стаття 46, пункт 25 Прикінцевих положень Закону про Державний бюджет України на 2025 рік та Постанова КМ України №1 від 03 січня 2025 року не відповідають ні одній із приведених норм другого розділу Основного Закону України
Moderator

SuperModerator

Відкрив нову тему для тих, хто бажає позиватися до ПФУ щодо зняття обмеження пенсій.
Переніс всі пов'язані з цією темою повідомлення в цю гілку форуму.
Також пропоную всім, хто думає подавати позови до ПФУ щодо обмеження пенсій постановою КМУ №1, почати в цій темі складати шаблон позову.
Moderator

Повернутись до Пенсії та судові справи чорнобильців