Borzow написав:
А какие проблемы выложить здесь для всех желающих?
ПОЗОВНА ЗАЯВА
«Про визнання дій посадових осіб Головного управління Пенсійного фонду України
- незаконними та зобов'язання вчинити певні дії».
Я, ----------------------------------, є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
категорії 1, інвалід 2 групи (захворювання пов'язане з виконанням обов'язків військової служби по
ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС). Інвалідність встановлена -------------. З-----------
---------. користуюся правами і пільгами, визначеними Законом України «Про статус і соціальний
захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської Катастрофи» від 28.02.1991г. №796-
XII (зі змінами та доповненнями), (далі - Закон №796), встановленими для 1 категорії, а також з
11.08.2008г. встановленими Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального
захисту» №2939-IV від 05.10.2005г., інвалідам війни 2 групи.
З 00.00.1986 р по 00.00.1987 р я брав участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській
АЕС під час проходження дійсної військової служби в Збройних Силах СРСР будучи старшим
офіцером у званні «майора».
В даний час я, як пенсіонер - інвалід 2-ї групи, перебуваю на пенсійному обліку в Головному
управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області і отримую державну пенсію відповідно
до ст. 54 Закону №796 з мого заробітку. З протоколу про перерахунок пенсії в моєму
персональному кабінеті ПФУ я побачив, що моя пенсія з 01.03.2024 року складає: 00000,00 грн.
(основний розмір пенсії – 00000,00 грн.; підвищення інвалідам війни 2-їгрупи – 000,00грн.;
додаткова пенсія інвалідам 2-ї групи з числа ЛПА на ЧАЕС – 000,00 грн.; цільова допомога
інвалідам війни – 00 грн.; пенсія за особливі заслуги перед Україною – 000,00 грн.). Але мені
фактично виплачується пенсія у розмірі 23610,00 грн. Як мені пояснили на особистому прийомі,
виплата в означеній сумі проводиться відповідно до ст. 67 Закону №796, яка встановлює, що
максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової
грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до
пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які
мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових
мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.
Я дізнався, що, Конституційний суд України своїм Рішенням від 20.03.2024 року №2-
р(ІІ)/2024 визнав неконституційним припис статті 2 Закону України "Про заходи щодо
законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" від 8 липня 2011 року № 3668-VI зі
змінами, що поширює свою дію на Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які
постраждали внаслдок Чорнобильської катастрофи" від 28 лютого 1991 року № 796-ХІІ зі змінами.
Припис першого речення частини третьої статті 67 Закону України "Про статус і соціальний
захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28 лютого 1991 року
№ 796-ХІІ зі змінами, визнані неконституційними, утрачають чинність із дня ухвалення
Конституційним Судом України цього Рішення.
Враховуючи вище приведене, 05 квітня 2024 року я звернувся через свій персональний кабінет
на сайті Пенсійного Фонду України зі зверненням до відповідача з проханням виплачувати мені
призначену пенсію в сумі 00000,00 у повному розмірі з 20.03.2024 року. 02.05.2024 р. я отримав
відповідь (додається), в якій мені було фактично відмовлено у виплаті моєї пенсії у повному
розмірі. При цьому причиною відмови вказано те, що для цього немає законих підстав.
Звертаю Вашу увагу, що Рішення Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним
та таким, що не може бути оскаржене.
На сайті Верховної Ради України вже внесені відповідні зміни в текст Закону №796 і
положення ст.67 про те, що моя пенсія не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, вже
виключене зі статті Закону.
Нагадую Вам, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права; Конституція України
має найвищу юридичну силу; закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі
Конституції України і повинні відповідати їй; норми Конституції є нормами прямої дії; органи
державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на
підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. (ст.19 Конституції України).
Відповідно до ст.5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленим цим
кодексом, звертатися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішеннями, діями або
бездіяльністю суб'єкта Власний повноважень порушені її права, свобода або законне інтереси, і
просити про їх захист шляхом визнання бедеятельності суб'єкта Власний повноважень
протівопранимі і зобов'язати вчинити певні дії.
Органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах
повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ч.2 ст.19
Конституції України). Виходячи з цього прошу суд оцінити за критеріями вказаними в ч.2 ст.2
КАС України, бездіяльність Відповідача за моєю заявою про виплату мені моєї пенсії у повному
обсязі.
Я не подавав іншого позову до зазначеного в цьому позові відповідача, з цим самим
предметом позову і по цих самих підставах.
На підставі викладеного вище, та керуючись Конституцією України, ст.48,70,71 Закону
№796-XII (зі змінами та доповненнями), та ст.ст. 2,6-12, 15, 18, 19, 88,99 КАС України
П Р О Ш У:
1. Звільнити мене, ---------------.--., від сплати судового збору, як учасника ліквідації наслідків
Чорнобильської катастрофи 1 категорії (п.10 ст.5 Закону України «Про судовий збір»).
2. Визнати дії посадових осіб Головного управління Пенсійного фонду України у Донецькій
області в частині відмови мені у виплатіі моєї пенсії у повному розмірі, з повною індексацією від
01.03.24р. з 20 березня 2024 року - незаконними.
3. Зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області провести з
20.03.2024 року (з дня винесення Конституційним судом України Рішення від 20.03.2024 року №2-р(ІІ)/2024) перерахунок і виплатить мені - Хххххххх Ххххх Хххххххххх пенсію у повному
розмірі з повною індексацією, проведеною 01.03.2024р., з урахуванням раніше виплачених сум
пенсії.
4. Розглянути позов без моєї участі у процедурі спрощеного позовного провадження
Перелік документів доданих до позовної заяви:
1. Квітанції, які підтверджують відправку копії позову відповідачу.
2. Копія сторінок паспорта та ідентифікаційного коду.
3. Копія Довідки від 02.04.2024р. № 3251-5003207917 про взяття на облік внутрішньо переміщеної
особи .
4. Копія посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії.
5. Копія посвідчення інваліда війни 2-ї групи.
6. Копія заяви ----------------. в Головне управління Пенсійного фонду України у Донецькій області.
7. Копія відповіді з Головного управління Пенсійного фонду України у Донецькій області.
00 травня 2024 р С.К. Хххххххххххх