Список форумов Загальна категорія Загальні пенсійні питання Помогите разобраться с индексацией пенсии

Помогите разобраться с индексацией пенсии

Умови призначення пенсії, переведення, підготовка документів и т.і..
МЕДЛЕНА посетитель

Сообщения: 10
Добрый день. Моя пенсионная история изложена вот в этой теме: topic3517.html
Я сделала новый запрос в ПФ, но теперь уже по поводу увеличения размера пенсии согласно ст.42.

Вот запрос:

Відповідно до Закону України від 25.12.2015 №928 „Про Державний бюджет України на 2016 рік” з 01.12.2016 року збільшено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність до 1247 грн. Це стало підставою для проведення перерахунку складових пенсій, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Перерахунок пенсії у зв'язку із зміною прожиткового мінімуму проводиться тільки непрацюючим пенсіонерам за матеріалами пенсійних справ. Згідно зі ст. 42. Закону України Про загальнообов язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 № 1058-IV повинен бути поведений перерахунок пенсій у зв'язку із збільшенням середньої заробітної плати працівників... В пункті 3 ст.42 говориться, що перерахунок пенсії проводиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму. Чому мені такий перерахунок не був зроблений ані в цьому році, а ні в попередні роки?

А вот ответ ПФ:

Повідомляємо, що згідно ст.42 п.2 у разі якщо величина середньомісячної заробітної плати штатного працівника в Україні за даними спеціального уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузі статистики за минулий рік зросла, з 1 березня поточного року розмір пенсії підвищується на коефіцієнт , що відповідає не менш як 20 відсоткам темпів зростання середньомісячної заробітної плати штатного працівника в Україні порівняно з попереднім роком , крім випадків, коли підвищення пенсійних виплат за минулий рік перевищило цей коефіцієнт. Якщо коефіцієнт підвищення пенсійних виплат у минулому році був менший, ніж зазначений у цій частині, то збільшення пенсій здійснюється з урахуванням попереднього підвищення. Розмір та порядок такого підвищення пенсії визначається у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України. З березня 2014 року підвищення пенсій згідно ст.42 не проводились.

И вот мой вопрос:

Действительно ли такого такого перерасчета с 2014 года не было? Вопрос у меня возник потому, что моей свекрови (живем вместе) майскую пенсию почтальон принес почти на 60 грн. больше. Узнать, по какому законодательному акту произошло ее повышения, возможности нет. Свекровь не транспортабельная, мне консультацию в ПФ по поводу повышения ее пенсии не дают - я ездила на консультацию. Ссылаются на то, что она должна сама этот вопрос выяснять. Знаю еще несколько пенсионеров, которым в мае пенсия была увеличена, но никто из них не знает, почему. Живем в деревне, до отделения ПФ ехать очень далеко, поэтому народ туда и не рвется. Повысили хоть на 10-20 грн, и то хорошо.

~Jhellico Аватара пользователя
эксперт

Сообщения: 3007
Откуда: Україна, Чернігів

МЕДЛЕНА писал(а):
Действительно ли такого такого перерасчета с 2014 года не было?

Да.

Вопрос у меня возник потому, что моей свекрови (живем вместе) майскую пенсию почтальон принес почти на 60 грн. больше. Узнать, по какому законодательному акту произошло ее повышения, возможности нет.

Повышение минимальной пенсии с 01.05.2017 на 65 грн. (1247 → 1312).

МЕДЛЕНА посетитель

Сообщения: 10
Не получается привязать к повышению минимальной пенсии. У свекрови пенсия была немногим больше 1450 грн. Теперь стала больше 1500 грн.

~Jhellico Аватара пользователя
эксперт

Сообщения: 3007
Откуда: Україна, Чернігів

Для точного ответа нужно знать составляющие пенсии. Возможно, там есть надбавки, возможно, есть/была фиксированная индексация…


Вернуться в Загальні пенсійні питання