Список форумов Загальна категорія Переходи на інші пенсії та види пенсій Порядок расчёта пенсии при переходе

Порядок расчёта пенсии при переходе

Переведення на інший вид пенсії (за віком, по інвалідності), на іншу пенсію (страхова, наукова, військова, чорнобильська та інші)
Ірина57 гость

Сообщения: 2
Откуда: Кривой Рог
Шановні спеціалісти!

Звертаюся до Вас з питанням щодо порядку обчислення пенсії при переході з одного виду на інший.
З 09.09.2004 отримувала пенсію по інвалідності загального захворювання згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
з 04.09.2008 - пенсію за вислугу років як працівник освіти відповідно до ст.55 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;
з 21.03.2013 – повернулася на пенсію по інвалідності ІІІ групи від загального захворювання, право на отримання якої маю довічно.
Відповідно до частини третьої ст.45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати та набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення пенсії (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, при переведенні вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком, застосовується середня заробітна плата (дохід), визначена частиною другою ст.40 цього Закону для призначення пенсії.
На даний момент продовжую працювати та з 21.03.2013 набула більш ніж 24 місяці страхового стажу.
Прошу Вас пояснити, надавши відповідь: чи зможе людина в моєму випадку скористатися нормою частини третьої ст.45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та при переведенні з пенсії по інвалідності на пенсію за віком розрахунок пенсії проводитиметься згідно частини другої ст.40 цього Закону?

Щиро дякуватиму за Вашу відповідь.

~Jhellico Аватара пользователя
эксперт

Сообщения: 3007
Откуда: Україна, Чернігів

Гадаю, так.

Ірина57 гость

Сообщения: 2
Откуда: Кривой Рог
К сожалению, Пенсионный Фонд считает иначе и рассматривает пенсию по выслуге лет как один из видов пенсии по возрасту. Насколько это правомерно?
Вот ответ регионального управления ПФУ в Днепропетровской области:
"..... повідомляємо, що відповідно до ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в редакції Закону України від 9 вересня 2011 року № 3668) переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється із дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату та інших документів, які знаходяться на час переведення в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду. При переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням особи може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії. Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати та набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, при переведенні вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується середня заробітна плата (дохід), визначена частиною другою статті 40 цього Закону для призначення пенсії. Відповідно до ст. 9 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ” призначаються такі пенсійні виплати: - пенсія за віком -пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства); - пенсія у зв'язку з втратою годувальника. Враховуючи вищевикладене, оскільки 04.09.2008 відповідно до наданої заяви Вас було переведено з пенсії по інвалідності на один із видів пенсії за віком, а саме, на пенсію за вислугу років відповідно до ст. 55 «Про пенсійне забезпечення», тому законні підстави, для застосування середньої заробітної плати за три попередні роки перед зверненням ( а саме 14.05.2015) при розрахунку пенсії за віком, відсутні. Відповідно до ст. 15 Закону України «Про звернення громадян», у разі незгоди, рішення органів Пенсійного фонду України Ви можете оскаржити у вищих органах та в судовому порядку. З повагою Заступник начальника головного управління Н.І.Корнійчук Ниткіна 31 75 38"

Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
Ірина57 писал(а):
К сожалению, Пенсионный Фонд считает иначе и рассматривает пенсию по выслуге лет как один из видов пенсии по возрасту. Насколько это правомерно?
Вот ответ регионального управления ПФУ в Днепропетровской области:
"..... повідомляємо, що відповідно до ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в редакції Закону України від 9 вересня 2011 року № 3668) переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється із дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату та інших документів, які знаходяться на час переведення в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду. При переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням особи може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії. Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати та набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, при переведенні вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується середня заробітна плата (дохід), визначена частиною другою статті 40 цього Закону для призначення пенсії. Відповідно до ст. 9 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ” призначаються такі пенсійні виплати: - пенсія за віком -пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства); - пенсія у зв'язку з втратою годувальника. Враховуючи вищевикладене, оскільки 04.09.2008 відповідно до наданої заяви Вас було переведено з пенсії по інвалідності на один із видів пенсії за віком, а саме, на пенсію за вислугу років відповідно до ст. 55 «Про пенсійне забезпечення», тому законні підстави, для застосування середньої заробітної плати за три попередні роки перед зверненням ( а саме 14.05.2015) при розрахунку пенсії за віком, відсутні. Відповідно до ст. 15 Закону України «Про звернення громадян», у разі незгоди, рішення органів Пенсійного фонду України Ви можете оскаржити у вищих органах та в судовому порядку. З повагою Заступник начальника головного управління Н.І.Корнійчук Ниткіна 31 75 38
"

Не правомерно:
Статтею 10 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

Відповідно до ч.3 статті 45 Закону України «Про загальнообов'язкового державне пенсійне страхування» переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на іншій в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

Тобто, тільки за бажанням пенсіонера при переведенні з одного виду пенсії (в даному випадку, за вислугою років) на інший (за віком), пенсійний орган може враховувати заробітну плату за періоди страхового стажу, зазначені в ч. 1 статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення попереднього виду пенсії.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачу при розрахунку пенсії за віком відповідач застосовував показник середньої заробітної платні у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачені страхові внески та яка відповідно до Закону враховується для розрахунку пенсії за 2007 рік розміром 1 197 грн. 91коп., за рік, що передував призначенню пенсії за ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб».

Проте, позивач не звертався до відповідача з заявою про переведення з одного виду пенсії на іншій, а просив призначити йому іншу пенсію за іншим Законом, тому такий перерахунок відповідачем проведений неправомірно.

Так, при призначенні пенсії за віком відсутнє переведення з одного виду пенсії на інший, а має місце перехід на іншу пенсію по іншому закону.

Між тим, судом першої інстанції вірно зазначено, що відповідачем ототожнені такі поняття як перехід та переведення, вид пенсії по Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та різні інші пенсії за іншими законами, що підтверджується новою редакцією ч.3 статті 45 цього Закону, в якій йдеться про розрахунок пенсії при переведенні з одного виду пенсії на інший по матеріалах пенсійної справи.

Таким чином, оскільки з матеріалів справи не вбачається, що позивач звертався до відповідача з заявою про переведення з одного виду пенсії на іншій, а по закону він має право на призначення пенсі за його вибором, то колегія суддів погоджується з доводами суду першої інстанції, що дії відповідача щодо переведення позивача на інший вид пенсії є незаконними та протиправними.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів приходить до висновку, що доводи, викладені позивачем в апеляційній скарзі, є безпідставними та необґрунтованими, а тому не підлягають задоволенню.

Отже при винесенні оскаржуваної постанови судом першої інстанції було дотримано всіх вимог законодавства, а тому відсутні підстави для її скасування.

Відповідно до статті 200 КАС України - суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст. ст. 160, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України суд,

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Києва - залишити без задоволення.

Постанову Дніпровського районного суду м. Києва від 21 січня 2015 року - залишити без змін.

http://reyestr.court.gov.ua/Review/43250722


Вернуться в Переходи на інші пенсії та види пенсій