Список форумов Різне Индексації Прожиточный минимум и индексация пенсий

Прожиточный минимум и индексация пенсий

Индексації пенсій та зарплат
Нина А посетитель

Сообщения: 17
На сайте Минтруда и соцполитики появилось следующее сообщение:

Пенсійні виплати "орієнтуватимуться" на прожитковий мінімум


10 жовтня 2007

Починаючи з нинішнього року, пенсійні виплати, передбачені Законом „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, підвищуватимуться щорічно відповідно до зростання прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.



З 1 жовтня нинішнього року в черговий раз підвищено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Це стало черговим кроком і для зростання пенсійних виплат особам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Якщо врахувати, що у квітні розмір виплат, передбачених частиною третьою статті 67 Закону, підвищено на коефіцієнт зростання прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та з урахуванням зростання цього показника з 01.01.07, то загалом в нинішньому році ці виплати лише у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, зросли утричі. Загальний коефіцієнт підвищення за рік складе понад 12 відсотків. До кінця року розмір пенсії, призначеної відповідно до статті 54 Закону, зросте на 95-125 грн. на одну особу.

Фахівці Департаменту соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи повідомляють, що для удосконалення цих виплат сьогодні напрацьовується відповідна законодавча база. Зокрема, Міністерство праці та соціальної політики брало активну участь у розробці законопроекту внесення змін до базового закону. Насамперед, за проектом, який вже передано до Верховної Ради, показник прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, застосовуватиметься для розрахунків щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, мінімальної пенсії по інвалідності (особам, віднесеним до категорії 1) та у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Тобто, відбудеться скасування розрахункової величини для розрахунку певних виплат у розмірі 19 грн 91 коп. (постанова Кабінету Міністрів України №1 від 3.01 2002 року „Про підвищення розмірів пенсій та інших соціальних виплат окремим категоріям пенсіонерів, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів державного бюджету”). Основна новела цього документу в тому, що при його прийнятті розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначатимуться на момент виплати законом про Державний бюджет України на відповідний рік і не коригуватимуться іншими нормативно-правовими актами.

игорь Аватара пользователя
посетитель

Сообщения: 19
Откуда: г. Днепропетровск

А что говорит Закон об индексации пенсий в связи с инфляцией ?

Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
игорь писал(а):
А что говорит Закон об индексации пенсий в связи с инфляцией ?

Згідно з п. 2 постанови № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян на території України, які не мають разового характеру, нараховані в гривнях (див. таблицю 1).

Таблиця 1

Доходи, що підлягають індексації
...
2) пенсії (у т.ч. надбавки, доплати, підвищення до пенсій, додаткові пенсії, цільові грошові допомоги на проживання, держдопомоги та компенсаційні виплати)

Індексація грошових доходів громадян здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому офіційно опублікований індекс споживчих цін (далі - індекс) 2 , що перевищує поріг індексації, який встановлюється в розмірі 101%.

Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
игорь писал(а):
А что говорит Закон об индексации пенсий в связи с инфляцией ?

Вариант от ДЕБЕТ-КРЕДИТ:
Ындексація доходів: «соціальні» зміни

Постановою КМУ від 12.03.2008 р. №170 внесено зміни до Постанови від 17.07.2003 р. №1078 «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення». Наскільки вони суттєві читайте нижче.

Що таке індексація доходів

Індексація грошових доходів населення — це встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, який дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Відповідно до ст. 4 Закону про індексацію1 індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 101%. Порядок здійснення індексації затверджено Постановою №1078.

Чому з’явилися зміни?

Внесені зміни до Постанови №1078 спричинені перш за все прийняттям Закону про Держбюджет-2008 (п. 98 Розділу ІІ). Ним передбачено певні зміни щодо індексації соцдопомоги. А саме, у ст. 2, ст. 6 і ст. 10 Закону про індексацію прописали, що соцвиплати, які мають цільовий і разовий характер (допомога при народженні дитини, допомога на поховання, матеріальна допомога, одноразова допомога при виході на пенсію тощо), а також допомога у зв’язку з вагітністю і пологами індексації не підлягають. А підтримка купівельної спроможності провадиться шляхом підвищення розміру зазначених виплат. Тому починаючи з січня 2008 року згадані види державної соцдопомоги не індексуються незалежно від розміру інших одержуваних доходів. Внесені зміни до Закону про індексацію спонукали законодавців відкоригувати й саму Постанову №1078.

Які виплати індексуються

Уточнено п. 2 Постанови №1078 стосовно виплат, які підлягають індексації. Це, зокрема:

1) оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, які мають постійний характер;

2) стипендії;

3) пенсії, щомісячне довічне грошове утримання, яке виплачується замість пенсії;

4) грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби;

5) суми регулярних виплат, які здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, тощо.

Які виплати не індексуються

У п. 3 Постанови №1078 з’явився додатковий абзац, у якому перелічуються виплати, які не підлягають індексації, а саме: соціальні виплати, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму:

1) мінімальні пенсії за віком, додаткова пенсія, підвищення, компенсаційні виплати, надбавки та інші доплати до пенсії, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму;

2) мінімальний розмір допомоги по безробіттю;

3) державна соціальна допомога інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам тощо.

Нагадаємо, що, крім зазначених вище, не підлягають індексації такі виплати:

1) оплата всіх днів тимчасової непрацездатності та всіх днів відпустки (у тому числі компенсації за невикористану відпустку) як така, що враховується під час обчислення середнього заробітку2;

2) одноразові виплати, а саме: цільова разова матеріальна допомога, одноразова допомога при виході на пенсію, суми соціальних пільг, компенсації (крім виплат, визначених п. 2 Постанови №1078), винагорода за підсумками роботи за рік тощо;

3) допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога при народженні дитини, допомога на поховання;

4) доходи громадян від здавання в оренду майна, підприємницької діяльності тощо.

Скільки треба індексувати

Так, якщо ми ведемо мову про індексацію зарплати працюючим особам, яку проводить працедавець, то для визначення доходу, який індексуватиметься, застосовується розмір прожиткового мінімуму, встановлений на працездатну особу3.

Якщо йдеться про індексацію пенсії, яку проводить Пенсійний фонд, то в цьому разі застосовується розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Індексація зарплати сумісника, студента, працюючого пенсіонера

Сумісники. Відповідно до ст. 10 Закону про індексацію та п. 7 Постанови №1078 особі, яка працює за сумісництвом, провадиться індексація доходів за основним місцем роботи, а потім вже індексуються доходи від роботи за сумісництвом. При цьому сумісник повинен надати довідку з основного місця роботи про розмір доходу, який підлягає індексації, й проіндексованого доходу.

На підставі цієї довідки за сумісництвом уже можна провести індексацію, але в межах суми, що не перевищує прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб, з урахуванням отриманої зарплати за основним місцем роботи. Якщо ж працівник, який працює на підприємстві за сумісництвом, ніяких довідок з основного місця роботи не надавав, то й індексувати його доходи на цьому підприємстві немає підстав.

Приклад 1 Оклад працівника за основним місцем роботи — 550,00 грн, у березні разом із сумою індексації — 558,30 грн. Якщо працівник надасть відповідну довідку (довільна форма) за сумісництвом, то йому треба проіндексувати зарплату за сумісництвом лише в сумі 83 грн (633,00 грн - 550,00 грн).

Працюючі студенти. Згідно з п. 8 Постанови №1078 працюючим студентам і учням денних відділень, яким зарплата виплачується не за місцем навчання, навчальні заклади видають на їхню вимогу довідку про розмір одержуваної стипендії. На підставі цієї довідки провадиться індексація зарплати за місцем роботи студентів і учнів у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, з урахуванням одержаної стипендії.

Приклад 2 Студент, який працює на підприємстві, надав довідку про те, що розмір нарахованої йому стипендії за відповідний місяць становив 120 грн. Оклад студента на підприємстві становить 500 грн. У цьому випадку індексації підлягатиме дохід 380 грн (500 грн - 120 грн).

Працюючі пенсіонери. Як зазначено у п. 9 Постанови №1078, працюючим пенсіонерам у першу чергу індексується сума оплати праці. Індексація пенсії провадиться вже після індексації суми оплати праці на підставі довідки підприємства, установи, організації, де працює пенсіонер, в якій зазначається:

1) розмір оплати праці пенсіонера;

2) проіндексована її сума;

3) сума індексації.

Підприємства зобов’язані у двотижневий строк після проведення індексації оплати праці подавати органам, які призначають і виплачують пенсію, інформацію про розмір оплати праці працюючого пенсіонера, проіндексовану її суму та суму індексації. На підставі поданої інформації органи, які призначають і виплачують пенсію, здійснюють перерахунок сум індексації пенсій.

1Закон України від 03.07.91 р. №1282-ХІІ «Про індексацію грошових доходів населення».

2Див. лист Мінпраці від 30.10.2003 р. №024-130 у «ДК», «Документи для роботи» №46/2003.

3Розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 2008 рік див. у кожному номері «ДК» на останній сторінці.

Тетяна МОЙСЕЄНКО, «Дебет-Кредит»


Кто подскажет:отнесение 1) мінімальні пенсії за віком к выплатам,которые не индексуются- очепятка Тетяни МОЙСЕЄНКО...или "глубокая мысль Законотворцца" :?: :roll: :?:
А це,пряма мова от ПФУ, доказ органiзованого злочину:
http://maidan.org.ua/static/narnews/1217852534.html
Индексации не будет. Пока...
“В связи с огромной инфляцией, когда будут проиндексированы пенсии?” Этот вопрос читатели задают наиболее часто. Переадресовав его Михаилу Боброву, мы узнали, что последняя индексация пенсий производилась в декабре, а новой - не предвидится. “Индексация заработанных пенсий должна производиться ежемесячно. Но в связи с массовым перерасчетом пенсий до особого распоряжения она производиться не будет. Государство обеспечило повышение пенсий, что дает возможность не индексировать их, - разъяснил начальник управления Пенсионного фонда. – В дальнейшем при росте инфляции пенсии будут проиндексированы в
автоматическом режиме”.

http://vp.donetsk.ua/statya.php?vstat=548
:shock: :shock: :shock: :roll: :roll: :roll: :shock: :shock: :shock:

Сообщение 10-08-2008, 17:23
Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
Вот что писали пенсионные "лаборанты":
експерт Лабораторії законодавчих ініціатив писал(а):
Закон України
"Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"

Базовим законом для реформованої системи пенсійного забезпечення є закон про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що був прийнятий Верховною Радою 9 липня 2003 року 357 голосами.

Основними важливими характеристиками новоприйнятого Закону є:

...передбачено подвійну індексацію пенсій: залежно від індексу споживчих цін (відповідно до законодавства про індексацію грошових доходів населення) та величини середньої заробітної плати

http://www.parliament.org.ua/index.php? ... d=103&as=2

Сообщение 12-09-2008, 20:06
Patriarkh прохожий

Сообщения: 1
Откуда: Украина, Харьков
В ЗУ 190-V предусмотрена ежегодная индексация научной пенсии, в соотвествии с изменением средней зарплаты в стране .
Однако, в этом году этого сделано не было . Почему?

Сообщение 13-09-2008, 17:53
Makcim участник

Сообщения: 109
По затронутому вопросу советую посмотреть здесь же соседнюю тему "Повышение и перерасчеты".
С уважением, Максим


Вернуться в Индексації

cron