Список форумов Пенсії та види пенсій Шахтарські пенсії Підвищення пенсії за віком на пільгових умовах медперсоналу.

Підвищення пенсії за віком на пільгових умовах медперсоналу.

Облік стажу та заработку, пенсії, регрес ...
Outcold Аватара пользователя
гость

Сообщения: 2
Шановні юристи!

З 15.10.1997 моя мати перебуває на обліку в районному у місті управлінні Пенсійного фонду України та отримує пенсію за віком на пільгових умовах за списком № 1, затвердженим постановою КМ України «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» від 11 березня 1994 року № 162 (постанова втратила чинність згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року № 36).

З 11.05.1999 вона звільнена з посади підземної медсестри з повним робочим днем у шахті за власним бажанням (ст. 38 КЗпП України), у зв’язку з переходом на пенсію.

З 01.12.1985 до 10.01.1996 та з 31.08.1996 по 11.05.1999 мати перебувала на посаді спочатку завідуючої підземним здоровпунктом на горизонті 950 м з повним робочим днем під землею, а потім – підземної медсестри з повним робочим днем у шахті, що підтверджується відповідними записами у трудовій книжці. Загальний стаж роботи за списком № 1 складає 12 років 9 місяців 20 днів.

Законом України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 2 вересня 2008 року № 345-VI, частину 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV було доповнено абзацом третім такого змісту: «Мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюється незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 80 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність».

Керівництво районного в місті управління Пенсійного фонду України у своєму листі-відповіді на моє звернення посилається на ст. 1 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 2 вересня 2008 року № 345-VI, відповідно до якої дія цього Закону поширюється на працівників, що видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день (далі – шахтарі), та членів їх сімей. На підставі такого формулювання керівництво вказаного управління робить висновок про те, що міська лікарня, у підземному здоровпункті якої працювала мати на горизонті 950 м з повним робочим днем під землею з 01.12.1985 до 10.01.1996 (тобто підземний здоров пункт, що обслуговував шахту належав до міської лікарні, а отже мати була працівником не шахти, а лікарні і, відповідно, отримувала зарплатню від лікарні!), не відноситься до вказаних у Законі України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 2 вересня 2008 року № 345-VI підприємств, а отже вказаний період роботи не може бути врахований при вирахуванні пенсії у відповідності до ст. 8 цього Закону.

Моя позиція така:

Ст. 1 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 2 вересня 2008 року № 345-VI не закріплює вичерпного переліку підприємств, на працівників яких поширюється дія закону. Ст. 8 цього ж Закону взагалі не містить відповідного переліку підприємств, а є бланкетною і відсилає до постанови КМ України від 16 січня 2003 року № 36 «Про затвердження списків…». Така сама бланкетна норма міститься і у абзаці третьому ч. 1 ст. 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV, яка також відсилає до вказаної постанови.

Відповідно до п.п. е (позиція 1.1е) п. 1 ч. І Списку № 1, затвердженого вищевказаною постановою, всі працівники, зайняті повний робочий день під землею обслуговуванням зазначених вище робітників і службовців (медперсонал підземних пунктів охорони здоров’я, працівники підземного телефонного зв’язку тощо) мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. До речі, зверніть увагу, належність працівників до того чи іншого підприємства не є обов’язковою складовою права особи на пенсію за віком на пільгових умовах. Тут акцент робиться на характер виконуваної роботи працівником, а не на підприємство, на якому він працює! Саме відповідно до цього положення мамі й було призначено пенсію 15.10.1997. Тобто, для призначення пенсії на пільгових умовах значення має не підприємство, за яким закріплений працівник, а саме характер виробництва, роботи, професії, посади і показників, у яких він зайнятий повний робочий день.

Також, необхідно відмітити, що Пенсійний фонд України має керуватися положеннями Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV. Натомість, керівництво районного в місті управління Пенсійного фонду України, у порушення ч. 3 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не здійснило перерахунку пенсії з дня підвищення мінімального розміру пенсії шахтарям, тобто з 16.09.2008, передбаченого абзацом третім ч. 1 ст. 28 Закону, не дивлячись на моє письмове звернення про це.
В обласному управлінні ПФУ мені повідомили, що з цього приводу ПФУ надав якісь роз'яснення у своєму листі, навіть надали його реквізити: № 2927/02-20 від 20.02.2009. Однак ні в базі Ліга ні в інтернеті я не знайшов цього листа ПФУ.

Прошу шановних форумчан:
1. Прокоментувати ситуацію, яку я описав.
2. По можливості порадити подальший напрямок моїх дій.
3. Якщо є можливість, надати зразок позовної заяви відповідно до описаної в пості фабули.
4. Якщо хтось має текст вказаного листа ПФУ або знає де його можна знайти, викласти його сюди або на файлообмінний сервер.

Наперед дякую усім, хто відгукнеться!!!

Liga
Вчера - это история, Завтра - загадка, Сегодня - подарок!!!
Если не найдешь разумного друга, готового идти вместе... - иди ОДИН, как царь отказавшийся от завоеванного царства...

Сообщение 16-06-2009, 18:15
~Jhellico Аватара пользователя
эксперт

Сообщения: 3007
Откуда: Україна, Чернігів

Outcold писал(а):
Шановні юристи!

Кто здесь юрист, поднимите руку! :lol:

Ст. 1 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 2 вересня 2008 року № 345-VI не закріплює вичерпного переліку підприємств

Але дає вичерпний перелік посад...

До речі, зверніть увагу, належність працівників до того чи іншого підприємства не є обов’язковою складовою права особи на пенсію за віком на пільгових умовах. Тут акцент робиться на характер виконуваної роботи працівником, а не на підприємство, на якому він працює! Саме відповідно до цього положення мамі й було призначено пенсію 15.10.1997.

"Пенсія за віком на пільгових умовах" - це одне, а "пенсійне забезпечення шахтарів" - зовсім інше...

Сообщение 16-06-2009, 19:35
Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
~Jhellico писал(а):

Ст. 1 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 2 вересня 2008 року № 345-VI не закріплює вичерпного переліку підприємств

Але дає вичерпний перелік посад...
..
Гммм....подскажите хоть одну ПОСАДУ,кроме подчеркнутой:
:no: :?: :nono:
Стаття 1. Сфера застосування Закону

Дія цього Закону поширюється на працівників, що видобувають
вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів,
марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств,
які зайняті на підземних роботах повний робочий день (далі -
шахтарі), та членів їх сімей

Сообщение 16-06-2009, 19:41
~Jhellico Аватара пользователя
эксперт

Сообщения: 3007
Откуда: Україна, Чернігів

Закон 345 писал(а):
працівників, що видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств

Если медсестра добывает уголь или строит шахты - значит, я многого в этой жизни не знаю... :roll:

Сообщение 16-06-2009, 19:49
Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
~Jhellico писал(а):
Закон 345 писал(а):
працівників, що видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств

Если медсестра добывает уголь или строит шахты - значит, я многого в этой жизни не знаю... :roll:
ВИЧЕРПНИЙ ПЕРЕЛIK ПОСАД- - в студию ??? :twisted:
(ЗАКОНОДАТЕЛЮ ВИДНЕЙ КТО,И ГДЕ ДОБЫВАЕТ И ЧТО СТРОИТ) :hi:
«Мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюється незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 80 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність».
ИНТЕРЕСНО-НЕУЖЕЛИ ЖIНКИ-ШАХТАРI (из Вашего исчерпивающего списка)ПОД ЗЕМЛЕЙ РАБОТАЮТ С ОТБОЙНЫМ МОЛОТКОМ :?: :kiss: :?:
перебувала на посаді спочатку завідуючої підземним здоровпунктом на горизонті 950 м з повним робочим днем під землею, а потім – підземної медсестри з повним робочим днем у шахті, що підтверджується відповідними записами у трудовій книжці.

Слава40 активист

Сообщения: 651
Скорее всего ситуация разрешиться если примут во втором чтении пока проект закона №3199. Его приняли в первом чтении по докладу профбосса ТУРМАНОВА депутата регионала. Очень большая вероятность, что вытянут его из комитетов перед выборами. Вот там депеутаты обещали внести медсестер и другие проффесии по списку №1, утверждая, что получают тысячи писем-жалоб от своих избирателей, на несправедливость закона о престижности.

Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
Слава40 писал(а):
Скорее всего ситуация разрешиться если примут во втором чтении пока проект закона №3199. Его приняли в первом чтении по докладу профбосса ТУРМАНОВА депутата регионала. Очень большая вероятность, что вытянут его из комитетов перед выборами. Вот там депеутаты обещали внести медсестер и другие проффесии по списку №1, утверждая, что получают тысячи писем-жалоб от своих избирателей, на несправедливость закона о престижности.
Медсестры давно внесены в Список №1 :hi:
ЗУ о престижности несправедливо не выполняется ПФУ.
Там совершенно ясно сказано- что престижность касается всех списочников №1,работавших на добывающих из под земли сырье, предприятиях, ушедших на пенсию до 09.2008 :idea:
ЗП 3199 предлагается,практически тот же Список №1....распостранить на уходящих на пенсию после 01.01. 2010:
1) текст статті 1 викласти в такій редакції:
„Дія цього Закону поширюється на працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві та уранові руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день, та працівників державних воєнізованих аварійно–рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості – за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних
роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим Кабінетом Міністрів України (далі - шахтарі), та членів їх сімей”;
Эти изменения(2-е чтение) не касаются упоминаемого здесь подземного медицинского работника,вышедшего на пенсию до принятия ЗУ "О престижности" ,который на настоящее время не является працивником :mda:
Добавлены unsure працівники державних воєнізованих аварійно–рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості unsure

Nickolas Аватара пользователя
Site Admin

Сообщения: 3226
Откуда: Харьков

Насколько я понял, вся загвоздка не в должности - медсестра, - а в том, что она являлась сотрудником не шахты,
а городской больницы:
Outcold писал(а):
... міська лікарня, у підземному здоровпункті якої працювала мати

(я как-то сталкивался с ситуацией когда ПФУ,
предоставляя льготы медсестрам отделения реанимации,
отказывало в таких льготах медсестрам палаты реанимации и интенсивной терапии).
-= Пенсионер - это профессия! =-

Сообщение 29-06-2009, 08:08
Outcold Аватара пользователя
гость

Сообщения: 2
Изображение
Так же мне дали возможность ознакомиться с письмом ПФУ местным территориальным управлениям от 20.02.2009 № 2927/02-20. В этом письме ПФУ ссылается на письма Мин.труда и соц. политики:
от 10.12.2008 № 13685/0/14-08/010 и
от 04.02.2009 № 1147/0/14-09/039.

Ни в Лиге ни в интернете ни одного письма не нашёл. Может кому-то повезёт...
Вчера - это история, Завтра - загадка, Сегодня - подарок!!!
Если не найдешь разумного друга, готового идти вместе... - иди ОДИН, как царь отказавшийся от завоеванного царства...

Сообщение 01-07-2009, 09:01
Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
Outcold писал(а):
Изображение
Так же мне дали возможность ознакомиться с письмом ПФУ местным территориальным управлениям от 20.02.2009 № 2927/02-20. В этом письме ПФУ ссылается на письма Мин.труда и соц. политики:
от 10.12.2008 № 13685/0/14-08/010 и
от 04.02.2009 № 1147/0/14-09/039.

Ни в Лиге ни в интернете ни одного письма не нашёл. Может кому-то повезёт...

ПФУ не законно взялся толковать ЗУ "О Престижности..":

Лист Міністерства вугільної промисловості України від 08.04.09 № 728/05/04-01
До четвертого питання: які працівники вважаються такими, що зайняті повний робочий день на підземних роботах. Яким чином здійснюється контроль за додержанням працівником вимог щодо зайнятості повний робочий день на підземних роботах.

Дія зазначених вище статей Закону поширюється на працівників, професії та посади яких передбачені пунктами „а”, „б” і „в” підрозділу 1 «Підземні роботи в шахтах, рудниках і копальнях на видобуванні корисних копалин, в геологорозвідці, на дренажних шахтах, на будівництві шахт, рудників, копалень» розділу І «Гірничі роботи» Списку № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.03 №36, а також розділами І і II Списку робіт і професій, що дають право на пенсію незалежно від віку при безпосередній зайнятості протягом робочого дня на підземних і відкритих гірничих роботах (крім особового складу гірничорятувальних частин), пов'язаних з видобутком вугілля, сланцю руди, та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металургії, терміном не менше 25 років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.94 №202, за умови зайнятості повний робочий день на підземних роботах, пов'язаних з видобутком вугілля, залізної руди, руди кольорових і рідкісних металів, марганцевих та уранових руд.

Контроль за додержанням працівником вимог щодо зайнятості повний робочий день на підземних роботах здійснюється відповідальними особами на підставі діючих у промисловості нормативних актів.

Список N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах,
I. ГІРНИЧІ РОБОТИ

Видобування корисних копалин. Геологорозвідувальні
роботи. Будівництво, реконструкція, технічне
переозброєння і капітальний ремонт шахт, рудників,
копалень, метрополітенів, підземних каналів, тунелів
та інших підземних споруд

1. Підземні роботи в шахтах, рудниках
і копальнях на видобуванні корисних копалин,
в геологорозвідці, на дренажних шахтах,
на будівництві шахт, рудників, копалень

1.1а а) усі робітники, зайняті повний робочий день на
підземних роботах
1.1б б) керівники та фахівці підземних дільниць
:hi:
В пунктах 1.1а и 1.1б нет привязки к названию предприятия,в штате которого числится специалист :nono:
Особая опасность и Особая Вредность РАБОТ, определена исключительно тем - где находится его рабочее место :read: :idea:
Список №1 предусматривает,независимо от назви пiдприемства- РОБОТУ ПIД ЗЕМЛЕЮ :idea:
А ПФУ пытается доказывать что: ПIДЗЕМНИЙ ЗДОРОВПУНКТ
не ПIДЗЕМНА ДIЛЬНИЦЯ :shock:
Остается назначить подземных инспекторов ...Подземного ПФУ,чтобы усвоить название Списка №1 :lol:

Сообщение 20-07-2009, 16:09
qaqas прохожий

Сообщения: 1
А вот это уже кое что (я имею в виду лист минвуглепрому). Завтра пойду с ним в пенсионный, они ведь на основании двухстрочного листа минпраці сняли с моей мамы пенсию по зу "про підвищення престижності" "оскільки працівники шахт геолого розвідувальних експедицій не підпадають під дію даного закону. Разводят как пчел бедных пенсионеров, надо менять пасечника :) .

~Jhellico Аватара пользователя
эксперт

Сообщения: 3007
Откуда: Україна, Чернігів

Likvidator писал(а):
Лист Міністерства вугільної промисловості України

А ничего, что это ответ на вопросы ДПА по поводу "стосовно практичного застосування пп. 4.3.15 п. 4.3 ст. 4 Закону України від 22.05.03 № 889 „Про податок з доходів фізичних осіб”"? А совсем не Закона 345...

Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
~Jhellico писал(а):
Likvidator писал(а):
Лист Міністерства вугільної промисловості України

А ничего, что это ответ на вопросы ДПА по поводу "стосовно практичного застосування пп. 4.3.15 п. 4.3 ст. 4 Закону України від 22.05.03 № 889 „Про податок з доходів фізичних осіб”"? А совсем не Закона 345...

Працiвник-фiзична особа,завдяки податкам з зарплати якої-одержували
зарплату службовцi ПФУ(коли цей працiвник працював пiд землею) :idea:
Офіційне тлумачення - це випливає з компетенції державних органів(ДПА) і посадових осіб роз'яснення ними втримування норм права, що є юридично обов'язковим для застосування на практиці.

Де опублiковане Офіційне тлумачення антипрестижного надземного державного iнспектора ПФУ :?: :lol: :roll: :?:
Не знаете :?:
Извольте выполнять ...інші нормативно-правові акти, прийняті
до набрання чинності цим Законом
:victory:
З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про підвищення престижності шахтарської праці
Стаття 10. Прикінцеві положення
3. Закони України та інші нормативно-правові акти, прийняті
до набрання чинності цим Законом,
до приведення їх у відповідність
із цим Законом діють у частині, що не суперечить цьому Закону.



Сообщение 21-07-2009, 20:37
~Jhellico Аватара пользователя
эксперт

Сообщения: 3007
Откуда: Україна, Чернігів

Likvidator писал(а):
Працiвник-фiзична особа,завдяки податкам з зарплати якої-одержували зарплату службовцi ПФУ

И по этому критерию отнесем к шахтерам всех? :flood:

Сообщение 21-07-2009, 21:19
Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
~Jhellico писал(а):
Likvidator писал(а):
Працiвник-фiзична особа,завдяки податкам з зарплати якої-одержували зарплату службовцi ПФУ

И по этому критерию отнесем к шахтерам всех? :flood:

Не только по этому :idea:
СОВЕТ МИНИСТРОВ СССР
П О С Т А Н О В Л Е Н И Е
N 1173 от 22.08.56
Утвердить прилагаемые списки производств, цехов, профессий и должностей, работа в которых дает право на государственную пенсию на льготных условиях и в льготных размерах.
Председатель Совета Министров Союза ССР Н.Булганин
Зам. Управляющего Делами Совета Министров СССР М.Смиртюков
Утвержден постановлением Совета Министров СССР от 22 августа 1956 г. N 1173
Список N 1 производств, цехов, профессий и должностей на подземных работах, на работах с вредными условиями труда и в горячих цехах, работа в которых дает право на государственную пенсию на льготных условиях и в льготных размерах
1. Подземные работы
Все рабочие, инженерно-технические работники и служащие, занятые полный рабочий день на подземных работах по добыче угля, руды, сланца, нефти, озокерита, газа, графита, асбеста, соли, слюды и других рудных и нерудных ископаемых, в геологоразведке, на дренажных шахтах, на строительстве шахт, рудников и других подземных сооружений, а также все работники, занятые полный рабочий день под землей на обслуживании указанных выше рабочих и служащих (медперсонал подземных здравпунктов, работники подземной телефонной связи и т. д.)
:hi:

~Jhellico Аватара пользователя
эксперт

Сообщения: 3007
Откуда: Україна, Чернігів

Надеюсь, все понимают разницу между пенсией "на льготных условиях и в льготных размерах" (т.е. по Списку 1 - т.е. не только шахтерам) и "престижной" пенсией шахтерам (с особенностями, оговоренными Законом 345)? ;)

Сообщение 21-07-2009, 21:37
Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
~Jhellico писал(а):
Надеюсь, все понимают разницу между пенсией "на льготных условиях и в льготных размерах" (т.е. по Списку 1 - т.е. не только шахтерам) и "престижной" пенсией шахтерам (с особенностями, оговоренными Законом 345)? ;)

Законодатель в ЗУ 345...дает иное определение шахтеров:
працiвники
які зайняті на підземних роботах повний робочий день (далі -
шахтарі),
:nono:
Согласно ПП престижного ЗУ-
в ПСМ СССР :
1. Подземные работы
Все рабочие, инженерно-технические работники и служащие, занятые полный рабочий день на подземных работах по добыче угля, руды, сланца, нефти, озокерита, газа, графита, асбеста, соли, слюды и других рудных и нерудных ископаемых, в геологоразведке, на дренажных шахтах, на строительстве шахт, рудников и других подземных сооружений, а также все работники, занятые полный рабочий день под землей на обслуживании указанных выше рабочих и служащих (медперсонал подземных (здравпунктов, работники подземной телефонной связи и т. д.)

ЭТО и это не ПРОТИВОРЕЧИТ ЗУ 345 :idea:

Nickolas Аватара пользователя
Site Admin

Сообщения: 3226
Откуда: Харьков

~Jhellico писал(а):
Надеюсь, все понимают разницу между пенсией "на льготных условиях и в льготных размерах" (т.е. по Списку 1 - т.е. не только шахтерам) и "престижной" пенсией шахтерам (с особенностями, оговоренными Законом 345)? ;)

Появились некоторые изменения,
см. "Закон Украины № 1564-VI ''Про внесення змін до деяких законів України щодо престижності шахтарської праці '' ".
Кое-где слово "шахтарям" заменено более длинной и широкой фразой ...
-= Пенсионер - это профессия! =-

~Jhellico Аватара пользователя
эксперт

Сообщения: 3007
Откуда: Україна, Чернігів

Nickolas писал(а):
Появились некоторые изменения

А если бы авторы Закона 345 хоть немного думали, сразу бы так и написали...

misk посетитель

Сообщения: 43
Откуда: Харьков
Моя сестра отработала 8 лет подземной медсестрой в шахте "Кочегарка" в Горловке и ее футболили так же, как описано выше. И вот, начиная с сентября с.г., без каких-либо обращений ей повысили пенсию с 750 до 1550 грн. Похоже, лед тронулся по теме ветки.

Слава40 активист

Сообщения: 651
Обратие внимание что с 1.11.2009г три минимальные уже 573х3=1719. И соответственно эта цифра будет меняться в дальнейшем!! Если конечно Кабмина будет выполнять вступивший в силу ЗАКОН О СОЦСТАНДАРТАХ??


Вернуться в Шахтарські пенсії

cron