Список форумов Загальна категорія Суди та судочинство строк звернення до суду і строк позовноі давності

строк звернення до суду і строк позовноі давності

Суди, підсудність, виконавче провадження. Судочинство.
Николай86 посетитель

Сообщения: 55
dog-fox
Давайте обсудимо поняття строк звернення до суду і строк позовноі давності На мою думку це різні поняття .Під поняттям строку звернення до суду передбачається термін часу на протязі якого особа має право зернутися до суду із заявою про неправомірні діі.Іце аж ніяк не стосуєтся строку позовних вимог .Під строком позовних вимог у кодексі адміністративного судочинства немає ні одноі статті, другими кодексами це передбачено (кримінальний госпо дарський ....)тому на мою думку відмова суду за строком позовноі давності це БЛЕФ розрахований на незнаючу людину У кого зараз знаходятся справи у суді попробуйте цей хід у мене це спрацювало ,суддя задовольнив моі вимоги з 2000 року :ok:

Nickolas Аватара пользователя
Site Admin

Сообщения: 3226
Откуда: Харьков

Николай86 писал(а):
dog-fox
Давайте обсудимо поняття строк звернення до суду і строк позовноі давності На мою думку це різні поняття .

Да, это так и мы это уже обсуждали.
Но, к сожалению, не все судьи готовы это признать :sad2:
Последний раз редактировалось Nickolas 18-01-2012, 04:53, всего редактировалось 1 раз.
-= Пенсионер - это профессия! =-

голубятник Аватара пользователя
активист

Сообщения: 1206
Откуда: Кривой Рог
Nickolas писал(а):
Николай86 писал(а):
dog-fox
Давайте обсудимо поняття строк звернення до суду і строк позовноі давності На мою думку це різні поняття .

Да, это так и мы это уже обсуждали.
Но, к сожалению, не все судьи готовы это признать :sad2:
У НАС судьи 2005г. неберу во внимание. И считают ,что срок (позивної давності і строк звернення до суду )-это одно и тоже .А потому применяется ст.99 и ст. 100 КАСу? И по этому определению (задоволенню підлягає один рік? :?:

dog-fox Аватара пользователя
SuperModerator

Сообщения: 3857
Откуда: Запоріжжя
Nickolas писал(а):
Да, это так и мы это уже обсуждали.

Где?
Это можно вынести в отдельную тему(Николай86 как топик-стартер может это сделать).
Да и судьи этой разницы не понимают может потому, что им плохо "поясняют"? В смысле плохо построена логика и стилистика иска? В юридических учебных заведениях есть даже такой предмет -"Риторика и ораторское искусство" :yes:
Последний раз редактировалось dog-fox 17-01-2012, 22:34, всего редактировалось 1 раз.
Moderator

голубятник Аватара пользователя
активист

Сообщения: 1206
Откуда: Кривой Рог
dog-fox писал(а):
Nickolas писал(а):
Да, это так и мы это уже обсуждали.

Где?
Это можно вынести в отдельную тему(Николай86 как топик-стартер может это сделать).
Да и судьи этой разницы не понимают может потому, что им плохо "поясняют"? В смысле плохо построена логика и стилистика иска? В юридических учебных заведениях есть даже такой предмет -"Риторика и ораторское искусство" :yes:
Какое ороторское искуство если иски рассматривают без участия сторон? Как апеляшка незнаю? :unknown:

dog-fox Аватара пользователя
SuperModerator

Сообщения: 3857
Откуда: Запоріжжя
голубятник писал(а):
Какое ороторское искуство если иски рассматривают без участия сторон?

Это можно и на бумаге делать, да и ваше право не указывать в иске просьбу о рассмотрении его без вашего участия. Судебный процесс - это борьба слов и фактов.
Николай86 писал(а):
...строк звернення до суду і строк позовноі давності На мою думку це різні поняття
Вот, нашел на форуме фразу :
"Срок обращения в суд и исковая давность – это разные по сути юридические понятия. Это позиция Верховного суда Украины – п. 13 информацийно-методдичного листа от 14.04.2010 р."

Найти это письмо не получается.
Последний раз редактировалось dog-fox 17-01-2012, 22:38, всего редактировалось 1 раз.
Moderator

Николай86 посетитель

Сообщения: 55
голубятник
Шановні друзі .Я листа В.С.У.не читав але логіка у Ваших литах є .Треба прсто задати питання на суді пенсійному фонду де вони витягли позовну давність в К,А,С, іі там просто немає а є тільки строк звернення до суду іподивитись на реакцію суду Між іншим це також дає нам право на зверненя до К,С,

olga1503 гость

Сообщения: 3
Помогите у кого есть администаривный иск для чернобыльцев(отказ по срокам давности, позно обратились в суд первой инстанции) на оздоровление. Может в теме кто видел, помогите, пожалуйста у меня всего два дня.Выручайте. Спасибо

toshaj посетитель

Сообщения: 61
Откуда: м. КИЇВ
Николай86 писал(а):
dog-fox, Давайте обсудимо поняття строк звернення до суду і строк позовноі давності.
На мою думку це різні поняття .Під поняттям строку звернення до суду передбачається термін часу на протязі якого особа має право зернутися до суду із заявою про неправомірні діі.І це аж ніяк не стосуєтся строку позовних вимог .
Під строком позовних вимог у кодексі адміністративного судочинства немає ні одноі статті, другими кодексами це передбачено (кримінальний, господарський ....) тому на мою думку відмова суду за строком позовноі давності - це БЛЕФ розрахований на незнаючу людину. У кого зараз знаходятся справи у суді попробуйте цей хід у мене це спрацювало - суддя задовольнив моі вимоги з 2000 року :ok:


Обсудим статью "Строк звернення до суду" автор: М. І. Смокович - суддя Вищого адміністративного суду України, секретар Пленуму Вищого адміністративного суду України.

dog-fox Аватара пользователя
SuperModerator

Сообщения: 3857
Откуда: Запоріжжя
toshaj писал(а):
Обсудим статью "Строк звернення до суду"

Есть интересные моменты:
...звернення до суду за захистом своїх прав, свобод та інтересів не є процесуальною дією, а конституційним правом особи. У той час, як уже зазначалося, процесуальний строк – це встановлений законом або судом строк для вчинення процесуальних дій. Подання позовної заяви не є процесуальною дією, оскільки це одна з форм реалізації особою права на звернення до суду. Лише після надходження позовної заяви до адміністративного суду та отримання її суддею-доповідачем з'являється можливість до вчинення процесуальних дій судом та іншими особами, які беруть участь у справі, у визначені законом або судом процесуальні строки.
Вважаємо, законодавець розмістив положення про строк звернення до суду в Кодексі адміністративного судочинства України за відсутності Адміністративного кодексу як акта, який міститиме загальні норми матеріального публічного права, про прийняття якого вирішується питання. У ньому й буде визначено строки звернення до суду. Можливо, з метою однозначного та чіткого підходу до розкриття поняття про цей строк законодавець назве його позовною давністю. Тобто, на наш погляд, унесення положень про строк звернення до суду в процесуальному законодавстві є явищем тимчасовим, яке найближчим часом буде виправлено.
На наш погляд, підтвердженням зазначеної правової визначеності є Постанова Верховного Суду України (далі – ВСУ) від 16 травня 2011 року у справі фізичної до управління праці та соціального захисту населення про визнання протиправними дій та стягнення недоотриманої суми допомоги на оздоровлення. У цій справі ВСУ перегляд рішення Вищого адміністративного суду України щодо неоднакового застосування положень статті 99 КАС України та статті 268 ЦК України. Хочемо зауважити, що ВСУ переглядає рішення судів касаційної інстанції з підстав неоднакового застосування норм матеріального права. Отже, розглянувши таку справу, ВСУ юридично визначив, що строк звернення до суду, встановлений статтею 99 КАС України, є матеріально-правовим.
Крім того, ВСУ у зазначеній постанові вказав таке: "…позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу, а адміністративний позов – звернення до адміністративного суду про захист прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах…".

На наш погляд, ВСУ зазначеним правовим приписом підтвердив позицію науковців про те, що строк звернення до суду в адміністративному судочинстві не є процесуальним, а є аналогом позовної давності в цивільному судочинстві. Тобто, ці правові інститути по своїй правовій природі, внутрішній сутності та меті є однаковими.

Отже, на наше переконання, помилковою є позиція окремих судів, які відповідно до статті 100 КАС України, без проведення судового засідання залишають позовну заяву без розгляду у зв’язку з пропуском строкузвернення до суду та без встановлення в судовому засіданні обставин щодо початку строку звернення до адміністративного суду, зокрема обставин, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів, або обставин, за яких починається цей строк в іншій категорії справ адміністративної юрисдикції.
Варто зазначити, що наслідки пропуску строку звернення до суду, встановлені статтею 100 КАС України, можуть бути застосовані судом лише після з’ясування в судовому порядку обставин щодо поважності причин пропуску строку звернення до суду.
Moderator

mekena Аватара пользователя
Site Admin

Сообщения: 4659
Откуда: Донецкая обл. УКРАИНА!
Виходячи з положень частини другої статті 99 КАС України, строком
звернення до суду є установлений законодавством період часу, протягом
якого особа має право звернутися до адміністративного суду за захистом
прав, свобод та інтересів.
З метою порівняння зазначеного правового інституту з поняттям
позовної давності необхідно навести її визначення, яке закріплено на
законодавчому рівні. Так, частиною першою статті 256 Цивільного
кодексу України 2003 року , яка має назву "Поняття позовної давності",
встановлено, що позовна давність – це строк, у межах якого особа може
звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або
інтересу [5]. Тобто якщо взяти вказане визначення строку позовної
давності в цивільному законодавстві та змістовне наповнення частин
першої та другої статті 99 КАС України, з яких випливає, що
адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до
адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи, то
звідси можна зробити лише один висновок, що строк звернення до суду в
адміністративному судочинстві за своїм змістом і внутрішньою сутністю є
аналогом інституту позовної давності, який належить до галузей
матеріального права.


Крім того, ВСУ у зазначеній постанові вказав таке: "…позовна
давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з
вимогою про захист свого цивільного права або інтересу, а
адміністративний позов – звернення до адміністративного суду про захист
прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах…" [12].
На наш погляд, ВСУ зазначеним правовим приписом підтвердив
позицію науковців про те, що строк звернення до суду в
адміністративному судочинстві не є процесуальним, а є аналогом позовної
давності в цивільному судочинстві. Тобто, ці правові інститути по своїй
правовій природі, внутрішній сутності та меті є однаковими.

http://lj.oa.edu.ua/articles/2011/n2/11smivas.pdf

dog-fox Аватара пользователя
SuperModerator

Сообщения: 3857
Откуда: Запоріжжя
МИНИСТЕРСТВО ЮСТИЦИИ УКРАИНЫ

ПИСЬМО

от 25.10.2013 г. N Т-15014/8.1
Относительно начала течения исковой давности и привлечения к материальной ответственности

(Извлечение)

Относительно начала течения исковой давности

В соответствии с положениями статей 256, 260, частей первой, пятой статьи 261 Гражданского кодекса Украины исковая давность - это срок, в пределах которого лицо может обратиться в суд с требованием о защите своего гражданского права или интереса.

Исковая давность исчисляется по общим правилам определения сроков, установленным статьями 253 - 255 данного Кодекса.

Порядок исчисления исковой давности не может быть изменен по договоренности сторон.

Течение исковой давности начинается со дня, когда лицо узнало или могло узнать о нарушении своего права или о лице, которое его нарушило.

По обязательствам с определенным сроком исполнения течение исковой давности начинается с истечением срока исполнения.

По обязательствам, срок исполнения которых не определен или определен моментом требования, течение исковой давности начинается со дня, когда у кредитора возникает право предъявить требование об исполнении обязательства. Если должнику предоставляется льготный срок для исполнения такого требования, течение исковой давности начинается с истечением этого срока.

При этом течение срока начинается со следующего дня после соответствующей календарной даты или наступления события, с которым связано его начало (статья 253 Гражданского кодекса Украины).

В соответствии с частью первой статьи 1049 Гражданского кодекса Украины заемщик обязан вернуть заимодавцу заем (денежные средства в такой же сумме или вещи, определенные родовыми признаками, в таком же количестве, такого же рода и такого же качества, которые были переданы ему заимодавцем) в срок и в порядке, которые установлены договором.

Если договором не установлен срок возврата займа или этот срок определен моментом предъявления требования, заем должен быть возвращен заемщиком в течение тридцати дней со дня предъявления заимодавцем требования об этом, если иное не установлено договором.

То есть, если срок не указан или определен моментом предъявления требования, - заемщику предоставляется тридцатидневный срок для исполнения обязательства со дня предъявления требования, если иное не установлено договором.

Заместитель Министра -
руководитель аппарата Ю. Иващенко
Moderator

Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
toshaj писал(а):
Обсудим статью "Строк звернення до суду" автор: М. І. Смокович - суддя Вищого адміністративного суду України, секретар Пленуму Вищого адміністративного суду України.


Верховний Суд, зокрема у своїй постанові від 29.11.2019 у справі №608/957/16-а (85999934) виклав правову позицію згідно якої не поширюється встановлений частиною другою статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України шестимісячний строк звернення до адміністративного суду на спори з приводу порушення органом Пенсійного фонду України законодавства про пенсійне забезпечення.


Вернуться в Суди та судочинство