Список форумов Проблеми чорнобильців Пенсії та судові справи чорнобильців Відшкодування втраченого заробітку

Відшкодування втраченого заробітку

Пенсії за Законом № 796-XII Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
Отаке рішення суду з розрахунками:
ОСОБА_2 звернувся в суду з адміністративним позовом до ОСОБА_3 відділу соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської Ради, Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради , Департамент гуманітарної політики Львівської міської ради, Міністерства праці та соціальної політики України про визнання протиправною бездіяльність органів влади щодо поновлення передбачених законодавством виплат, визнання неправомірними дії органів влади щодо невиплати компенсації за порушення терміну виплат доходу громадян та стягнення майнової шкоди.

В позові вказав, що він приймав участь у ліквідації аварії на ЧАЄС в 1986 році як військовослужбовець де втратив 20% працездатності згідно висновку МСЕК від 03.11.2006 року .

З січня 2007 року ОСОБА_3 відділом соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради йому було припинено відшкодування втраченого заробітку в зв”язку з втратою 20% працездатності яка сталася внаслідок участі у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС , що було встановлено медичною комісією.

Постановою Лубенського міськрайонного суду від 28.11.2007 року йому було відновлено право на отримання вищезазначеного відшкодування з 01.01.2007 року у розмірах, визначених законодавством. Рішення після оскарженя в апеляцйному порядку до Харківстького апеляційного адміністратвного суду залишено без змін.

Розмір втраченного заробітку в зв”язку з втратою 20% працездатності складав – 8098 грн.29 коп. Враховуючи те що відповідачі не виплатили позивачу в установені заком строки суму втраченного заробітку позивач посилаючись на ЗУ 'Про компенсацію громадянам втрати частини доходу в зв'язку з порушенням терміну їх виплати та Постанрови КМУКраїни від 21.02.2001 року №159 'Про затвердження Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини доходу в зв'язку порушенням терміну їх виплати' вважає, що має право на отримання компенсацїї в розмірі – 2479 грн. 15 коп. за період січень 2007 по січень 2008 рік.

05.02.2009 року позивач звертався до відповідача – ОСОБА_3 відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради , Міністерства праці та соціальної політики України про проведення нарахування та виплату йому компенсації втрати частини доходу в зв”язку з порушенням терміну виплати у чому йому було відмовлено. Вважає такі дії неправомірними, такими що протирічать діючим законам. Разом з тим відповідачі не виконували рішення суду щодо виплати компенсації , що є протиправною бездіяльністю.

Зволікання відповідачів з виплатою йому передбаченого законом відшкодування 20% втраченого заробітку внаслідок стійкої втрати працездатності погіршився його стан здоров'я , заподіяна майнова шкода в розмірі - 925 грн. 41 коп.

Позивач прохає продовжити йому термін звернення до суду ,

- визнати протиправною бездіяльність відповідачів - Міністерства праці та соціальної політики України, Департамент гуманітарної політики Львівської міської ради , Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради , ОСОБА_3 відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради щодо зволікання у виконанні рішення від 27.11.2007 року Лубенського міськрайонного суду Полтавської області .

- визнати неправомірними дії Міністерства праці та соціальної політики України , Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради , ОСОБА_3 відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради щодо відмови в проведенні ОСОБА_2виплати компенсації втрати частини грошового доходу у зв”язку з порушенням терміну його виплати,

- стягнути з відповідачів на його користь суму компенсації за порушення терміну виплати відшкодування втраченого заробітку в зв”язку з втратою 20% працездатності під час ліквідації аварії на ЧАЕС в сумі 2479 грн. 15 коп.,

- стягнути з відповідачів на його користь 925 грн. 41 коп. майнової шкоди та витрати на правову допомогу в розмірі 2000 грн.

....Представники Міністерства фінансів України у судове засідання не з'явилися, надавши суду письмові заперечення на вимоги позивача ОСОБА_2, позов не визнають.

Представники відповідачів ОСОБА_3 відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради , Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Міністерства праці та соціальної політики України в судове засідання не з”явились, про дату, час, місце розгяду справи повідомленні завчасно, що підтверджується поштовими повідомленнями.

Треті особи – представники Міністерства фінансів України та Держказначейства України в судове засідання не з”явились, про дату, час, місце розгяду справи повідомлені завчасно, що підтверджується поштовими повідомленнями.

Відповідно до ст. 128 п.4 КАС України суд вважає можливим розглянути справу у відсутність відповідачів, третіх осіб, які не повідомили про причини неприбуття, на підставі наявних матеріалів, які є достатніми для прийняття рішення.

Заслухавши позивача, з’ясувавши обставини справи, суд приходить до висновку позов підлягає задоволенню частково.

Згідно ст. 8, 22, 24 Конституції України в Україні діє принцип верховенства права,при прийнятті нових законів або внесення змін до чинних законів звужувати зміст та обсяг існуючих прав і свобод забороняється, не може бути привілеїв та обмежень серед громадян..

Згідно ст. 21 ЗУ „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” постраждалі від аварії на ЧАЄС 2 категорії мають право на щомісячне відшкодування втраченого заробітку, які вони мали до ушкодження здоров”я, якщо захворювання пов”язане з ліквідацією аварії на ЧАЄС і призвело до стійкої втрати професійної працездатності /без встановлення інвалідності/, що встановлено уповноваженою медичною комісією.

Згідно ст.. 9 ЗУ „Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” військовослужбовці, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЄС, користуються всіма пільгами, передбаченими ЗУ „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є ліквідатором наслідків аварії на ЧАЄС 2 категорії, звільнений з лав ЗС України 10.10.2006 року за станом здоров”я, визнаний особою, що втратила 20% працездатності в зв”язку з захворюванням, пов”язаним з виконанням обов”язків військової служби по ліквідації наслідків аварії на ЧАЄС Львівським ОЦ МСЄК 3.11.2006 року, якому в період до 31.12.2006 року виплачувалось відшкодування втраченого заробітку в зв”язку з ушкодженням здоров”я при ліквідації аварії на ЧАЕС.

З січня 2007 року ОСОБА_3 відділом соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради позивачу ОСОБА_2І було припинено відшкодування втраченого заробітку в зв”язку з втратою 20% працездатності яка сталася внаслідок участі у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС , що не оспорюється відповідачем. Постановою Лубенського міськрайонного суду від 28.11.2007 року йому було відновлено право на отримання вищезазначеного відшкодування з 01.01.2007 року, зобов'язано відповідачів проводити виплату ОСОБА_2 цьго відшкодування у розмірах, визначених законодавством. Рішення після оскарження в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністратвного суду залишено без змін.

Як встановлено рішення суду після набрання чинності відповідачами не виконувалось.

При зверненні позивача до відповідачів – ОСОБА_3 відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради , Міністерства праці та соціальної політики України про проведення нарахування та виплату йому компенсації втрати частини доходу в зв”язку з порушенням терміну його виплати у відповідності до ЗУ „Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати” від 01.01.2001 року та Постанови КМУ від від 21 лютого 2001 р. N 159 „ Про затвердження Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати” йому у цьому було відмовлено.

Після неодноразових звернень позивача до різних державних установ йому відновили щомісчне відшкодування 20% встраченного заробітку внаслідок стійкої втратипрацездатності тільки 27.11.2009 року.

Згідно ст. 2 ЗУ „Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати” Компенсація громадянам втрати частини доходів у

зв’язку з порушенням строків їх виплати (далі — компенсація) провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за цей період починаючи з дня набрання чинності цим Законом.Під доходами у цьому Законі слід розуміти грошові доходи громадян, які вони одержують на території України і які не мають разового характеру: пенсії; соціальні виплати; стипендії; заробітна плата (грошове забезпечення) та інші.

У відповідності з постановою КМУ від 21 лютого 2001 р. N 159 „ Про затвердження Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати” компенсації підлягають такі грошові доходи разом із сумою індексації, які одержують громадяни в гривнях на території України і не мають разового характеру: серед яких - соціальні виплати ... щомісячна грошова сума в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання….

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що бездіяльність відповідачів ОСОБА_3 відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради , Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради в зв'язку з невиплатою позивачу відшкодування 20% втраченного заробітку внаслідок стійкої втрати працездатності на протязі тривалого є протиправною при цьому суд також взяв до уваги те що Міністерство праці та соціальної політики України безпосередньо питанням нарахування, виплатою цього відшкодування не займалось і тому визнавати бездіяльність цієї установи протиправною суд не може в зв'язку з чим в задоволенні цієї частини позовних вимог необідно відмовити.

При розгляді справи суд не знайшов доказів , підтверджуючих неправомірність дій ОСОБА_3 відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради , Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Міністерства праці та соціальної політики України оскільки вже визнав бездіяльність відповідачів, крім Міністерства праці та соціальної політики України протиправною і тому суд вважає за необхідне відмовити в задоволенні частини позовних вимог щодо визнання неправомірними дії вищевказаних відповідачів.

Визнання бездіяльності відповідачів протиправною та дії неправомірними одних і тих же осіб по одному факту є безпідставним.

Позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача компенсації за порушення терміну виплати відшкодування втраченого заробітку в зв”язку з втратою 20% працездатності під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС у визначеній позивачем грошовій сумі за період січень 2007 січень 2008 року підлягають задоволенню так як вони грунтуються на

на вимогах ЗУ „Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати” від 01.01.2001 року та Постанови КМУ від від 21 лютого 2001 р. N 159 „ Про затвердження Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати” . При цьому суд взяв до уваги, що відшкодування втраченого заробітку в зв”язку з втратою 20% працездатності під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС позивача не носить разового характеру, повинно виплачуватися постійно, щомісячно.
Розмір суми невиплаченої позивачу компенсації у відповідності до Закону України від 19.10.2000р. № 2050-ІІІ «Про компенсацію громадянам втрати частини доходу в зв’язку з порушенням терміну їх виплати» та постанови Кабінету міністрів України від 21.02.2001 року № 159 «Про затвердження Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини доходу в зв’язку з порушенням терміну їх виплати» скаладає - 2479 грн. 15 коп. (за 2007 рік 2394 грн. 68 коп.(січень (65,27–400)х39,0=103,46, лютий 665,27х38,1=253,47, березень 665,27х37,9=252,14, квітень665,27х37,9=252,14, травень 665,27х37,0=246,15, червень 665,27х34,1=226,86, липень662,27х32,2=214,22, серпень 665,27х31,5=209,56, вересень 665,27х28,6=190,27, жовтень 665,27х25,0=166,32, листопад 665,27 х22,3=148,36, грудень 665,27х19,8=131,73, за 2008 рік січень 665,27 :31 х 24х16,4= 84 грн. 47 коп., де 665,27 сума місячного відшкодування що множиться на процент прироста індекса споживчих цін за відповідний місяць, 400 сума виплаченого відшкодування, 31 кількість днів у місяці, 24 кількість днів за які належить виплата відшкодування). ( дохід мав бути нарахований згідно рішення від 28 листопада 2007 року Лубенського міськрайонного суду Полтавської області, про виплату мені відшкодування втраченого заробітку в зв’язку з втратою 20% працездатності під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, що встановлено уповноваженою медичною комісією з 01.01.2007 року). Згідно 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод кожна особа має право мирно володіти майном, ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Крім цього, ст. 41 Конституції України та ст.55 Закону України “Про власність” передбачає, що ніхто не може бути позбавлений права власності та право власності є непорушним.

За змістом ч.3 ст.99 КАС України для захисту прав, свобод та інтересів особи КАС України та іншими законами можуть встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду, ніж річний строк, передбачений ч.2 ст.99 КАС України.

Отже, зважаючи на вищевикладені норми, суд вважає, що строк звернення до суду позивачем не пропущено і до спірних правовідносин норми ст.99 КАС України не підлягають застосуванню.

Керуючись ст. 8,22,24 Конституції України,

ст. 21 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”,

ст. 2 ЗУ „Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати” від 01.01.2001 року та Постанови КМУ від від 21 лютого 2001 р. N 159 „ Про затвердження Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати”

ст.ст. 8-12, 86, 128, 158 -163 КАС України суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги ОСОБА_2 задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність ОСОБА_3 відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради , Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, щодо зволікання у виконанні рішення Лубенського міськрайонного суду Полтавської області від 27.11.2007 року

Зобов'язати ОСОБА_3 відділ соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради , Департамент гуманітарної політики Львівської міської ради здійснити нарахування ОСОБА_2 компенсації за порушення терміну виплати відшкодування втраченого заробітку в зв'язку з втратою 20 % працездатності під час ліквідації аварії на ЧАЕС за період січень 2007р. по січень 2008 р. в розмірі 2479грн. 15 коп.

Стягнути з ОСОБА_3 відділу соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради , Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради на користь ОСОБА_2 компенсацію за порушення терміну виплати відшкодування втраченого заробітку в зв'язку з втратою 20 % працездатності під час ліквідації аварії на ЧАЕС за період січень 2007р. по січень 2008 р. в розмірі 2479грн. 15 коп.

:!: :!: :!:

Вернуться в Пенсії та судові справи чорнобильців