Список форумов Проблеми чорнобильців Пенсії та судові справи чорнобильців Актуальный иск!

Актуальный иск!

Пенсії за Законом № 796-XII Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
Сообщение 08-11-2010, 14:12
Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
28 жовтня 2010 року Суддя Чугуївського міського суду Харківської області Ковригін О.С., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області щодо визнання протиправним нарахування та виплату належних йому основної та додаткової пенсії, як інваліду ЧАЕС який отримав ядерну шкоду здоров’ю під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що привело до втрати працездатності, всупереч Конституції України, правовим нормам ратифікованої Україною Віденської конвенції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду, -
....Відповідно до ч. 2 ст. 21 КАС України позивач заявив в одному провадженні з вимогою вирішити публічно-правовий спір і вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної протиправними діями суб’єкта владних повноважень.

Так як суд встановив неправомірність дій УПФ, позовні вимоги про нарахування та сплату частини пенсій, які не були сплачені своєчасно, підлягають задоволенню.

ОСОБА_2 базується на прецедентах Європейського суду з прав людини (надалі ЄСЗПР), які, відповідно до ч. 2 ст. 8 КАС України, повинен враховувати суд. Починаючи з 1975 року ЄСЗПР право на отримання пенсії визнає елементом «майна» відповідно до ст. 1 Протоколу № 1 до Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Так у класичній справі Mailer v. Austria (№ 5849/72 3 DR 25, 1975) Євросуд з прав людини відмітив, що законодавчо визначене право на отримання пенсії прирівнюється до права приватної власності і на нього розповсюджуються загальні національні норми, які застосовуються до «майна», «грошового зобов’язання», відповідно до національного закону, в тому числі і право на індексацію.

ЄСЗПЛ у відношенні України неодноразово приймав рішення щодо відшкодування інфляційних втрат, якщо вони подані заявником в заяві (наприклад «Максиміха проти України» (Maksimikha v. Ukraine), заява № 43483/02, п. 29, рішення від 14 грудня 2006 року).

Частина друга статті 87 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачає, що суми пенсії, не одержані своєчасно з вини органу, що призначає або виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком.

Згідно з ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Таким чином підлягають задоволенню вимоги позивача про відшкодування йому інфляційних витрат та виплати 3 процентів річних від суми боргу, за кожен місяць прострочення слати.

Згідно з п. 1 ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 256 КАС України, негайно виконуються постанови суду про присудження виплати пенсій, інших періодичних платежів з Державного бюджету України або позабюджетних державних фондів – у межах суми стягнення за один місяць.

Суд, який прийняв постанову, за заявою осіб, які беруть участь у справі, або з власної ініціативи може звернути до негайного виконання постанову у разі стягнення всієї суми боргу при присудженні платежів, визначених пунктами 1 і 2 частини першої цієї статті.

За таких обставин, оскільки суд дійшов висновку про необхідність стягнення з відповідача на користь позивача усієї суми заборгованості по сплаті основної та додаткової державних пенсій, суд допускає негайне виконання постанови в цілому.

Керуючись ст.ст. 3, 8, 19, 21, 22, 56, 58, 64, 124, 152 Конституції України, рішеннями Європейського Суду з прав людини, ст.ст. 1, 4, 5, 6, 8 Віденської конвенції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду, ст.ст. 1, 13, 50, п. 4 ст. 54, ст.ст. 67, 71 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», ст.ст. 6-14, 71, 99, 122, п. 2 ч. 1 ст. 183-2, ст.ст. 159-163, 167, 256 КАС України, суд –

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 – задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Управління Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області щодо призначення та перерахунку ОСОБА_1 основної та додаткової пенсії за ядерну шкоду заподіяну здоров'ю, втрату працездатності.

Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області на майбутнє, на час існування для нього обов’язку по виплаті пенсій ОСОБА_1 як інваліду 2-ої групи ЧАЕС, нараховувати та виплачувати йому належні до сплати пенсії в розмірі не меншому ніж 8 мінімальних пенсій за віком, та додаткову пенсію за шкоду, заподіяну здоров’ю в розмірі 75 % мінімальної пенсії за віком, де розмір мінімальної пенсії за віком дорівнює розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленому Законом про Державний бюджет України на час виплати пенсій.

Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області нарахувати та виплатити ОСОБА_1 заборгованість по пенсіям, починаючи з 01.03.2001 року, шляхом нарахування з 01.03.2001 року суми пенсій в розмірі 8 прожиткових мінімумів для працездатних осіб та додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю в розмірі 75 % прожиткового мінімуму, де прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлений Законом України «Про прожитковий мінімум» на відповідний місяць, за відрахуванням вже виплачених сум за цей період, в тому числі і за рішеннями судів по виплаті пенсій за цей період.

Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області відшкодувати ОСОБА_1 інфляційні втрати, для чого кожну не отриману своєчасно суму пенсій за кожен календарний місяць, починаючи з 01.03.2001 року, помножити на коефіцієнти інфляції за всі наступні місяці, по момент фактичної виплати, без врахування коефіцієнту за місяць, коли ця сума була повинна нарахована.

Зобов’язати Управління Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області сплатити ОСОБА_1 три проценти річних від простроченої суми, з розрахунку за кожен календарний місяць, починаючи з 01.03.2001 року.

Допустити негайне виконання постанови в цілому.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Чугуївський міський суд Харківської області шляхом подання протягом десяти днів з дня отримання копії постанови апеляційної скарги.

Оскарження постанови в апеляційному порядку не зупняє її виконання.
:good:
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/11878283

Сообщение 08-11-2010, 18:41
mekena Аватара пользователя
Site Admin

Сообщения: 4671
Откуда: Донецкая обл. УКРАИНА!
Спасибо, интересное решение! :good:
Смерть рашистским оккупантам!

anaiv гость

Сообщения: 4
Откуда: RU
даже не верится что у нас такое возможно! интересно было бы на иск первоначальный глянуть

Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
anaiv писал(а):
даже не верится что у нас такое возможно! интересно было бы на иск первоначальный глянуть

Просто нашелся один добросовестный судья, который выполнил закон
"Про судоустрій і статус суддів" не менее 179 раз:
Суддя Чугуївського міського суду Харківської області Ковригін О.С., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Чугуївському районі Харківської області щодо визнання протиправним нарахування та виплату належних йому основної та додаткової пенсії, як інваліду ЧАЕС який отримав ядерну шкоду здоров’ю під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що привело до втрати працездатності, всупереч Конституції України, правовим нормам ратифікованої Україною Віденської конвенції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду, -

основної та додаткової пенсії за ядерну шкоду заподіяну здоров'ю, втрату працездатності.

За заданими параметрами пошуку знайдено документів: 179.
:mda:

anaiv гость

Сообщения: 4
Откуда: RU
Судя по реестру так и не один..
Меня в этом решении, кстати очень грамотно составленном на первый взгляд, удивляет почему судья упорно ссылается на закон про минимальный споживчий бюджет, а потом уже по аналогии на статьи по прожиточному минимуму, когда есть прямая норма: Мінімальний розмір пенсії за віком згідно до статті 28 Закону України від 9 липня 2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Законом України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» від 20.10.2009 року № 1646-VI було затверджено з 1 жовтня 2010 року – 907 гривень. Или как более поздняя, регулирующая аналогичные правоотношения?

и еще интересно, по Венской конвенции чернобыльцы имеют право на "відшкодування шкоди, заподіянної їх здоров'ю", но пенсионное обеспечение это несколько другая сфера, значит можно претендовать еще на какое-то единоразовое возмещение??

Nickolas Аватара пользователя
Site Admin

Сообщения: 3226
Откуда: Харьков

anaiv писал(а):
Меня в этом решении, кстати очень грамотно составленном на первый взгляд, удивляет почему судья упорно ссылается на закон про минимальный споживчий бюджет, а потом уже по аналогии на статьи по прожиточному минимуму, когда есть прямая норма: Мінімальний розмір пенсії за віком згідно до статті 28 Закону України від 9 липня 2003 р. № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. ...
Обратите внимание на фразу в решении "починаючи з 01.03.2001 року"
и сопоставаьте с датой введения в действие Закона № 1058-IV - 01.01.2004.
-= Пенсионер - это профессия! =-

Likvidator эксперт

Сообщения: 7606
anaiv писал(а):
и еще интересно, по Венской конвенции чернобыльцы имеют право на "відшкодування шкоди, заподіянної їх здоров'ю", но пенсионное обеспечение это несколько другая сфера, значит можно претендовать еще на какое-то единоразовое возмещение??

Законом предусмотрено:
Стаття 48. Компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю,
особам, які стали інвалідами внаслідок
Чорнобильської катастрофи, учасникам
ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській
АЕС та сім'ям за втрату годувальника

Одноразова компенсація учасникам ліквідації наслідків аварії
на Чорнобильській АЕС, які стали інвалідами внаслідок
Чорнобильської катастрофи, та сім'ям, які втратили годувальника із
числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на
Чорнобильській АЕС та смерть яких пов'язана з Чорнобильською
катастрофою, щорічна допомога на оздоровлення
Стаття 50. Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну
здоров'ю
, особам, віднесеним до категорії 1
Стаття 51. Додаткова пенсія за шкоду, заподіяну
здоров'ю
, особам, віднесеним до категорій
2, 3, 4
:idea:


Вернуться в Пенсії та судові справи чорнобильців

cron